Annons:

Fogelin:

Fjärrvärmekostnaden är ett bekymmer för VEMAB. På bilden vd Olle Fogelin. Foto: Simon Henriksson

Fogelin: "Vi har fått möjlighet att frångå kraven ägaren ställer"

Fjärrvärmen fortsätter att vara utmanande för Vimmerby Energi och Miljö AB. Efter chockhöjningen 2024 blir det en lägre höjning nästa år och då räknar bolaget med förlust redan nu.
– Vi har fått möjlighet att frångå kraven ägaren ställer på oss, säger Olle Fogelin, vd för VEMAB.

Annons:

Nils Holgerssongruppens kartläggning presenterades tidigare i höstas. Den visade att Kalmar län ökade fjärrvärmepriserna med 15,7 procent i snitt. Vimmerby stack verkligen ut med 38,6 procent enligt Nils Holgerssonrapporten och det var näst störst höjning i hela landet.

Ökningen av fjärrvärmepriserna var en chock för många och ledde till att 18 bolag, inklusive det kommunala bolagets egen syster Vimarhem, drog VEMAB till fjärrvärmenämnden. 

Det har dröjt, dröjt och dröjt innan fjärrvärmenämnden kommit med besked och det har lett till att energibolaget gått miste om stora delar av sina intäkter i år. Delårsrapporten efter augusti visar att VEMAB ligger -16 miljoner på fjärrvärmen för 2024 gentemot det budgeterade nollresultatet.

– Allt i fjärrvärmenämnden blev klart i slutet av oktober och hela perioden för delårsrapporten är påverkad. Är man inte nöjd efter att ha kommit till oss kan man betala 3 000 kronor och gå till fjärrvärmenämnden. Historiskt har nämnden haft en handfull ärenden och i år har det legat på någonstans mellan 1 200 och 1 300 ärenden. Väldigt många har gått upp i nämnden och under medlingen får vi inte applicera de nya kostnaderna och vi får inte ta ut det retroaktivt. Det är ju inte riktigt så det är tänkt att fungera, men systemet är byggt så här och det är inte bra. Det har fungerat under många år när vi haft en stabil fjärrvärmemarknad, men nu har vi ingen stabil marknad, säger VEMAB:s vd Olle Fogelin. 

Tidigare har Olle Fogelin sagt att systemet kanske spelat ut sig själv, men vill nu inte säga hur han vill se det. 

– Jag har inga åsikter om det. 

Borde man höjt mer 2023?

Olle Fogelin är dock väldigt tydlig med att han tycker att fjärrvärme och närvärme – som det kallas i kransorterna – är ett bra system. 

– Det är ett hållbart sätt att värma bostäder och avlastar elnätet väldigt mycket. Vi har legat under Sverigemedel sedan vi gjorde den stora prishöjningen förra året. 

Egentligen borde man höjt fjärrvärmetaxan mer inför 2023 säger Olle Fogelin i efterhand.

– Vi tjänade mycket pengar 2022 och styrelsen kände att vi inte kunde höja taxan när vi tjänade så pass mycket. Men utifrån hur läget är nu borde vi ha gjort en höjning redan 2022. Problemet är att vi inte höjt priset i takt med vad bränslet har gått upp. Det handlar om i storleksordningen 106 procent och vi höjde snittet med 31 procent förra året. Branschen pratar om det här och säger att bolagen agerar krockkudde. Vi har inte tagit fullt ut någonstans vad kostnadsökningen har varit av kundkollektivet. 

Mycket längre ned på listan

2023 låg Vimmerby på plats 60 i landet. Efter rapporten släppts 2024 är man nu på plats 199.

– Det är inte så rolig läsning. Plats 60 var en ganska bra nivå för ett nät som vi har i Vimmerby. Ska man vara ännu högre upp och ha ett lägre pris behöver man en annan typ av värme än vi har, till exempel spillvärme. Vi har inte så mycket spillvärme och vi kan inte göra som i exempelvis Göteborg, där man kanske har 70-75 procent spillvärme från raffinaderier, processindustri och massabruk. 

Nu menar Olle Fogelin dock att andra kommunala energibolag kommer genomföra större höjningar inför 2025. VEMAB höjer fjärrvärmetaxan med i snitt fem procent nästa år. 

– Vi hör av våra branschkollegor att man kalkylerade med förluster helt enkelt och det jag hör nu är att man delvis ångrar det. De kommer få höja rejält i år också och liknande det vi gjorde inför 2024. Min bedömning är att andra bolag höjer 15-20 procent nu och att vi kommer närma oss Sverigemedel igen över tid. 

Att VEMAB höjer så här pass lågt inför nästa år innebär att man redan nu räknar med att göra förlust på fjärrvärmen.

– Med fem procents höjning kommer vi göra budgeterade förluster. Det är beroende på elpris förstås, men det är de antaganden vi kan göra nu. Vår bedömning är att vi inte kan höja hur mycket som helst och fjärrvärmekollektivet är viktigt för samhället i stort. Vi har fått möjlighet av ägaren att frångå de krav man ställer på oss. 

Är risken att ni får höja ännu mer inför 2026 då?

– Vi jobbar stenhårt med frågorna. Ingen vet riktigt om bränslepriserna har stabiliserat sig, om de kommer öka eller sjunka. Vi vet inte och ingen annan heller. Vi tror och hoppas att de faller tillbaka en del. Vi tittar också på att samordna upphandlingar för det är väldigt viktigt att vi värnar om det här systemet.  

"Mäktar inte med det"

Vid de här fem procenten gör VEMAB en budgeterad förlust på fjärrvärmen med 5,5 miljoner kronor. Vid tio procents höjning hade det fortfarande varit röda siffror och tolv procent hade behövts för att göra 1,6 miljoner plus.

Att höja med tolv procent var inget alternativ?

– Det finns alltid alternativ, men vi tog en stor höjning förra året och måste måna om våra kunder. Vår bedömning är att kundkollektivet inte mäktar med det och vi vill inte hamna i en situation där eluppvärmning i någon form ökar. Det klarar vi inte heller i systemet.

Har ni sett någon effekt av att kunder lämnat till följd av höjningen?

– Nej, inte kopplat till det här. Vi kommer från ett högt ränteläge och att sätta in bergvärme kostar i runda slängar 250 000 kronor. Ska du gå till banken och låna det så kanske du funderar en till två gånger. Nu är vi på väg mot ett annat ränteläge och då är hotet, om man kan kalla det för det, större tror jag. 

VEMAB har totalt 2 000 kunder som är anslutna och 1 500 av dessa har fjärrvärme. 

– Vi kommer ha en tuff ekonomisk verklighet framöver. Det är inte bara i år, utan det kommer hänga i ett tag. 

HÄR hittar du VEMAB:s egen sammanställning över kostnadsexempel för fjärrvärmekunder inför 2025.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt