Annons:

VEMAB VILL HÖJA PRISET SKYHÖGT FÖR VIMARHEM

Vimarhem, med vd Johan Oléhn i spetsen, väntas få en chockhöjning av VEMAB, med vd:n Olle Fogelin på bild, vad gäller fjärrvärmen. Bilden är ett montage. Foto: Arkiv/Mostphotos

VEMAB VILL HÖJA PRISET SKYHÖGT FÖR VIMARHEM

De två kommunala bolagen – VEMAB och Vimarhem – har haft förhandlingar om fjärrvärmepriset 2024. VEMAB vill höja priset på fjärrvärmen med 40 procent för Vimarhem.
– Den här storleken på höjning har jag aldrig hört talas om, säger det kommunala bostadsbolagets vd.

Annons:

Att Vimmerby Energi- och Miljö AB måste öka sina intäkter med 19,4 miljoner kronor nästa år kunde vår tidning berätta om i oktober. I procent motsvarar det 25 och det beskrevs som en väldigt hög höjning generellt sett. 

Men prisjusteringarna för fjärrvärmepriserna varierar något. Utgångsbudet när VEMAB förhandlat med sitt systerbolag Vimarhem låg på hela 40 procent. 

– Det stämmer, bekräftar Vimarhems vd Johan Oléhn när vi når honom om våra uppgifter. 

Det låter väldigt högt?

– Det är väldigt högt och påverkar oss väldigt mycket. Så mycket mer vet jag inte om jag vill säga i det här läget. 

Pågår förhandlingen nu?

– Jag vill inte föregå det här. Det kommer bli ett protokoll och det kallas för förhandling, men jag vet inte om det ska kallas för förhandling egentligen. Fjärrvärmebolagen i Sverige har monopolställning och det finns en fjärrvärmelag. Vimmerby är inte den första kommunen som drabbas av den här typen av kostnadsökningar på fjärrvärmesidan, men de här prisökningarna är en relativt ny företeelse. Första gången jag hörde talas om en så pass stor höjning var i Malmö förra året och efter det har det kommit här och där. Men den här storleken på höjning har jag aldrig hört talas om, säger Oléhn.

"Väldigt tufft"

För Vimarhem innebär en 40-procentig kostnadsökning närmare 4,5 miljoner kronor. Det är ungefär fem procent av hela bolagets omsättning. Det riskerar förstås att slå tillbaka på hyresgästerna.

– Det är klart det här påverkar oss. En kostnadsökning motsvarande fem procent av hela vår omsättning på en kostnadspost. Det förstår vem som helst att det är oerhört tufft. 

Är det orimligt?

– Det kan vem som helst avgöra, men det är väldigt tufft. Det kan jag säga. 

Vad kan det här innebära?

– Det är för tidigt att säga. Vi får ta hänsyn till det. Vi är mitt uppe i budgetprocessen och kruxet är att vi har vår förhandlingsordning för hyrorna den 1 april. Vi vet aldrig riktigt vad vår intäkt kommer bli.

Är förhandlingen avslutad?

– Jag vill inte föregå protokollet. 

Men protokollet kommer i närtid?

– Det gör det. 

"Dramatisk siffra"

VEMAB:s vd Olle Fogelin säger att man följer den modell som är framtagen.

– Det innebär att vi träffas och har en dialog, där vi redogör för skälen och grunderna för att vi sätter de taxor som vi gör. Det är ingen prisförhandling i den bemärkelsen eller på det sättet. Bakgrunden är så enkel som att vi har fördyrade omkostnader på bränslekostnaderna. Det här är ju inte just för Vimarhem som de här taxorna gäller, säger han. 

Fogelin trycker på att energibolaget måste öka sina intäkter med 19,4 miljoner kronor. 

– Det är därför vi har gjort en fördelning av justeringarna över hela taxekollektivet. För en villaägare är det strax över 19 procent och för andra betydligt mer. Hur vi fördelar det hänger ihop med hur hela kollektivet ser ut. Vi har historiskt inte höjt taxorna så mycket. Nu drabbas vi av det här och vi måste klara vår kostnad. 

Höjningen på 40 procent innefattar alltså fler fastighetsägare än Vimarhem.

– Vi har tio steg i vårt taxesystem och alla i en taxa får samma ökning. 

Vimarhems vd säger att han aldrig hört talas om en så här hög höjning?

– Vi har gjort omvärldsspaning både i år och förra året. Då har det varit ganska stora ökningar i landet. Vår historiska utveckling, om man tittar på åren 2018 till 2023, så har vi höjt taxan för en typbostad som drar 193 megawattimmar med 1,17 procent i snitt per år. Lägger man till 2024 blir snittet 6,5 procent. Det är ett extremår och när de här sakerna slår igenom får vi en stor prisökning. Man kan säga att man skulle höjt taxan mer historiskt och jämnat ut det. Hade vi haft kunskap om det 2018 hade vi säkert sett en högre prisökning tidigare och inte fått den här dramatiska siffran för nästa år. 

Måste ske för att inte visa röda siffror

VEMAB:s vd återkommer flera gånger till att den här ökningen måste ske om inte bolaget ska visa "starkt röda siffror". 

– Alternativet är att inte fjärrvärmekollektivet betalar kostnadsutvecklingen och då får man ta en förlust. Det vill inte ägarna. Då måste vi göra på det här sättet. 

Är det en svår balansgång?

– Ja, det är en svår balansgång. Det är ingen som vill göra det här, men gör vi inte det blir det röda siffror. En parameter vi inte kan påverka är elprisutvecklingen nästa år. Prognoser är osäkra och det kan bli både bättre eller sämre resultat för elpriset. Vi har tagit en budgetsiffra och den är så underbyggd som den kan bli när vi vet det vi gör här och nu. 

Hur ser du på att det blir en konflikt mellan kommunens två stora bolag?

– Jag ser ingen konflikt i det här på något sätt. Vi har en situation att hantera och vår styrelse har gått på en taxenivå efter dialog med vår ägare. Det är inte bara Vimarhem, även kommunens fastighetsbestånd måste också betala högre taxa. Inom samma taxa blir det inte högre taxa för Vimarhem än för en privat fastighetsägare. Till oss har vi fått från ägaren att man tänker följa ägardirektivet och då ska vi leverera avkastning. Då behöver vi göra det här.

Kommer det bli 40 procent?

– Taxeförslagen ligger. Vill man ha en dialog kring vad det är för grund till att taxorna höjs, så begär man det. Den sittningen har vi haft med Vimarhem. Efter att protokollet har skrivits så kan man gå till fjärrvärmenämnden. Då tittar man där på om det är skäligt och jag kan inte se att det är oskäligt. Taxorna som drabbar Vimarhem har varit lite för billiga tidigare och vi vill jämna ut prisskillnaden utifrån en likabehandlingsprincip. Skulle man höjt likadant för hela taxekollektivet, för att få in intäktsökningen vi behöver, hade det handlat om strax över 30 procent. Nu blir det högre för en del och lägre för en del andra. 

Johan Oléhn kan inte säga om man kommer gå till fjärrvärmenämnden. 

– Det får vi se, det är inte beslutat.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt