Annons:

Många äldre är undernärda – låg bemanning kan vara en orsak

Ungefär hälften av de äldre inom äldreomsorgen är i riskzonen för undernäring. Foto: Pixabay

Många äldre är undernärda – låg bemanning kan vara en orsak

Runt hälften av de äldre inom äldreomsorgen befinner sig i riskzonen för undernäring. Fackförbundet Kommunal har tagit fram en rapport och slutsatsen är att låg bemanning är en orsak.
– En näringsrik måltid är meningslös om det inte finns tid att se till att den hamnar i magen, säger Hampus Andersson, utredare på Kommunal, till Kommunalarbetaren.

Annons:

15 procent av brukarna inom hemtjänst, särskilt boende eller korttidsboende är undernärda. Utöver det så är 46 procent i riskzonen.

Det visar Kommunals rapport ”Tid för mat”.

En orsak till det stora problemet kan vara för låg bemanning.

– Forskning visar att en hög personaltäthet har en positiv effekt för att minska undernäring bland äldre. En näringsrik måltid har ju ingen funktion om den inte hamnar i magen. Och för det krävs att personalen har tillräckligt med tid, säger Hampus Andersson, som är utredare på Kommunal och som skrivit rapporten.

”En helt annan sak”

Ett annat problem som lyfts fram är detaljstyrningen av personalen.

– Det är en helt annan sak att vårda människor än att producera bilar. Minutstyrning fungerar inte i äldreomsorgen. När det gäller problemet med undernäring hos äldre pratar man ofta om näringslära, men vad man missat är personalens viktiga roll i att motverka undernäring, säger Hampus Andersson.

Vill öka bemanningen

Kommunal medicin för minskad undernäring handlar om ökad bemanning, kompetensutveckling och mindre detaljstyrning.

– Det här handlar om att säkra ett värdigt liv för våra äldre och en rimlig arbetssituation för vårdpersonalen. Villkoren för de äldre speglar villkoren för personalen. Många undersköterskor och vårdbiträden kämpar för att ge den vård som de äldre behöver med sin egen hälsa som insats.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt