Annons:

Kommunal jublar över beskedet:

Therese Rundberg och Lena Rydersten från Kommunal jublar förstås över beskedet.

Kommunal jublar över beskedet: "Medlemmarna är verkligen vinnare idag"

Det blir arbetsskor för vård- och omsorgspersonalen i Vimmerby. Redan under 2023 ska det införas. Kommunal jublar förstås över besked.
– Vi kanske ska ha en dans med finskor, säger Lena Rydersten och skrattar.

Annons:

På torsdagen bjöd den rödgröna majoriteten in till pressträff för att berätta att det blir en satsning på arbetsskor till vård- och omsorgspersonalen. Totalt satsas 750 000 kronor i år och nu ska arbetsskor upphandlas.

– Vi tycker naturligtvis att det här är en framgång för oss och våra medlemmar. Det är i första hand våra medlemmar som kommer få nytta av detta med fria arbetsskor, säger Lena Rydersten på Kommunals sektion i Vimmerby.

Frågan om arbetsskor har varit laddad och uppe för debatt och diskussioner en mängd gånger. 

– Det här har varit på tapeten länge och vi har kämpat på olika sätt. Det har handlat om handslag med politiker, vi har varit i kommunfullmäktige och pratat, vi har demonstrerat och haft röda tossor. Såklart är det här en framgång och jättebra för vår arbetsmiljö. Jag tror att vårt påverkansarbete har haft betydelse och vi har gått ut ganska hårt med det här. Nu har vår arbetsmiljö hamnat i ljuset också.

Sjukskrivningskostnaderna är en tung post för kommunen. Lena Rydersten och Therese Rundberg tror att det här beskedet kan betyda mycket.

– Kanske inte direkt men på sikt tror jag det får stor betydelse. Det är många som går med dåliga skor och då kommer just det här med skor i andra hand, när man har barn och allting. 

"Vi är vinnare idag"

Enligt den styrande majoriteten ska arbetsskor sitta på medarbetarnas fötter någon gång under året.

– Det är inte helt soklart hur det ska gå till och vi har ju inte känt till det här så länge, men vi hoppas att man arbetar så snabbt det bara går. 

Therese Rundberg hoppas att det, trots upphandlingen, blir individuella skor.

– Man måste få skor som passar en, så är det viktigt att det inte är exakt samma till alla. Det är olika fötter och olika golv. Jag såg i er artikel att man kanske skulle byta skor vartannat år, men jag har en känsla av att det kan behöver bytas ännu snabbare, säger hon.

Är det lite trägen vinner-känsla idag?

– Det är toppen verkligen. Vi som jobbar inom vård och omsorg är vinnare i dag. 

Vad har ni fått för reaktioner?

– Det här är ju precis nytt, men för oss inom facket är det en stor framgång. I förlängningen hoppas vi att ännu fler ska få ta del av fria arbetsskor.

Hur ska det här firas?

– Det var en bra fråga. Vi kanske ska ha en dans med finskor, säger Lena Rydersten och skrattar:

– Nä, skämt åsido. Vi ska hitta på något sätt att fira det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt