Annons:

  • KD-riksdagsman pratade mjölkkris i Kulla

    Kristdemokraternas riksdagsman Magnus Oscarsson besökte gården Kulla. Foton: Simon Henriksson

  • KD-riksdagsman pratade mjölkkris i Kulla

    Han pratade om KD:s förslag i den rådande mjölkkrisen.

  • KD-riksdagsman pratade mjölkkris i Kulla

    Bönderna Johanna och Jonas Karlsson gav upp mjölkproduktionen tidigare i år.

  • KD-riksdagsman pratade mjölkkris i Kulla

    Även kommun- och landstingspolitikern Gudrun Brunegård (KD) var med.

KD-riksdagsman pratade mjölkkris i Kulla

Nyligen besökte Kristdemokraternas riksdagsman Magnus Oscarsson gården Kulla i Pelarne och bönderna Jonas och Johanna Karlsson. Mötet föranleddes av den mjölkkris Sverige är mitt uppe i – och det förslag KD presenterat. – Det är den värsta krisen i mannaminne, säger han.

Annons:

Mjölkmaskinerna finns inte längre. 230 mjölkkor är numera noll. Mjölkkrisen slår överallt i Sverige – så även mot bondeparet Jonas och Johanna Karlsson i Kulla utanför Pelarne. 

I somras bestämde de sig för att skicka i väg sina 230 mjölkkor och satsa på köttproduktion. Fem bönder i veckan gör samma sak. Med anledning av detta besökte Kristdemokraternas riksdagsman, Magnus Oscarsson, gården nyligen tillsamans med kommunpolitikern Gudrun Brunegård (KD). 

– Situationen i Sverige är ytterst allvarlig. Det är den värsta krisen i mannaminne och utvecklingen är skadlig för alla i Sverige. Naturligtvis för bönderna, men även för alla som tar del av produkterna, säger Magnus Oscarsson. 

"Konkret förslag"

För Jonas och Johanna var det självklart att ge upp mjölkproduktionen och övergå till kött. 

– Jag har varit med om tre kriser på sju år. Det säger sig självt att det inte går, men samtidigt är vi inte värst drabbat. Jag hade nog funderat på att övergå till köttproduktion ändå. Men det är ändå en tragedi, när mjölkbönder slutar försvinner också jobb och sysselsättning för flera andra, säger bonden Jonas Karlsson. 

Kristdemokraterna vill nu ta tag i stafettpinnen när det gäller mjölken. Och Magnus, som av vissa i riksdagen kallas för "Mjölk-Magnus", är den som proklamerar mest för mjölkböndernas överlevnad. KD har lanserat något de kallar för "mjölkmiljarden". På tre år ska en miljard gå ut till bönderna. Det vill Magnus Oscarsson och övriga kristdemokratiska riksdagspolitiker.

Förslaget skulle innebära en tusenlapp per kossa och år i ersättning till de ytterst pressade mjölkbönderna. 

– Vårt förslag är konkret och specifikt, som skulle gå direkt i plånboken på bönderna och förhoppningsvis kan det bromsa upp nedläggningstakten, säger Oscarsson, som är ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. 

Ljummet intresse

Hittills har intresset från övriga partier, såväl från övriga alliansen som de rödgröna, varit halvljummet. 

– Jag skulle kalla intresset för ljummet, men jag fortsätter att tro att de kommer lyssna på oss. 

Hur brådskande är det?

– Det måste till något nu och något snabbt eftersom bönderna är i behov av likviditet. Fem bönder försvinner varje vecka och det blir bara tuffare och tuffare. 

Hur mycket diskuteras mjölkkrisen i riksdagen?

– Ska jag vara ärlig, så är det inte tillräckligt mycket. Men det är många andra frågor som upptar tid, som den rådande flyktingkrisen. Men jag vill lyfta upp mjölkböndernas situation mer på agendan än vad den är i dagsläget.

Ingen betydelse

Jonas Karlsson säger att "mjölkmiljarden" låter vettig – men att det inte spelat någon roll för hans beslut. 

– Det kan säkert hjälpa till, men för oss hade det inte spelat någon roll. Vi hade nog gett upp mjölkproduktionen oavsett, säger han. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt