Annons:

Arla höjer mjölkpriset – från bottennivån

Arla höjer mjölkpriset med elva öre. Foto: Arla

Arla höjer mjölkpriset – från bottennivån

Arla Foods höjer mjölkpriset från den lägsta nivån någonsin med 11,8 svenska öre. Därmed får de pressade mjölkbönderna 2,53 kronor per liter producerad mjölk i månaden, rapporterar branschtidningen ATL.

Annons:

Höjningen sker den 1 september i år. Efter höjningen av mjölkpriset, det så kallade a contopriset, ligger avräkningspriset på 2,53 kronor. I april i år sänkte Arla mjölkpriset med 9,4 öre och då hamnade det nya priset på 2,44 kronor per liter. Det var den lägsta noteringen någonsin, men i maj sänktes priset till Arla-bonden igen. Då var det nere på 2,32 kronor – den lägsta ersättningen någonsin. Från bottennivån höjs nu alltså mjölkpriset med elva öre. 

– Det är glädjande att kunna höja avräkningspriset för våra hårt pressade ägare, säger Arlas presschef Daniel Emilson till tidningen ATL.

A contopriset för ekologisk mjölk ligger oförändrat på 3,95 kronor. Det nya ekotillägget är 1,51 kronor.

Utsikterna stabila 

Enligt Arla fortsätter industrimarknaderna att stärkas.  

– Vi har en längre tid nu kunnat se att marknaden stabiliserar sig och i vissa fall stärks. Till exempel ser vi en större aktivitet på industrimarknaden, vilket märktes på den senaste auktionen på Global Dairy Trade (GDT). Mjölkproduktionen sjunker i Europa och priset på hårdost har stigit. Det gynnar också marknaden, fortsätter han.

Enligt Arla, som publicerar sin halvårsrapport på fredag, är utsikterna för de kommande månaderna stabila. Arla ägs av närmare 13 000 bönder varav över 3 300 finns i Sverige. Koncernen har produktion i 13 länder och bedriver försäljning i över 100 länder.

Fråga

Vad är du beredd att betala för en liter mjölk?

5 kronor
10 kronor
15 kronor
Priset som marknaden avgör
Skulle aldrig dricka mjölk
Rösta Se resultat

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt