Föreläsaren Anders Hansen menar att vi blir smartare av att röra på oss. Foto: Simon Henriksson
Att motionera är förstås bra för vår hälsa. Men enligt psykiatrikern, föreläsaren och författaren Anders Hansen kan vi bli både smartare och mer kreativa av att röra på oss.
– Det finns studier som pekar på det, säger han i samband med sin föreläsning i Vimmerby.
I förra veckan föreläste Anders Hansen för sammanlagt 1 200 personer i Vimmerby. Dessutom livesändes hans föreläsning på landstingets hemsida.
Föreläsningen hölls för skolelever samt kommun- och landstingspersonal. Därutöver hölls också en öppen föreläsning för allmänheten.
Anders Hansen har skrivit två böcker på temat "träna hjärnan". Hans huvudsakliga tema under föreläsningarna var förstås att lyfta vikten av motion för hälsan.
– Fysisk aktivitet är det viktigaste för hjärnan. Man mår inte bara bättre, utan det påverkar alla tankemässiga förmågor, man blir mer kreativ, mer stresstålig, både i ett skol- och inlärningsperspektiv, men också rent generellt. Det har man kunnat se i modern hjärnforskning, säger Anders Hansen.
Han säger att om träning var ett läkemedel hade det varit det mest sålda läkemedlet i världen.
– Något som minskar risken för demens med 40 procent och cancer med 20 procent hade förstås varit det mesta sålda läkemedlet. Det minskar risken för en mängd sjukdomar, som bröstcancer, depression och demens och så vidare. Ett mönster när jag träffade tusentals patienter var att jag såg att de som var fysiskt aktiva återhämtade sig snabbare från depressioner. Därför ville jag skriva en bok på ämnet.
Samma funktion som antidepressiva
Hansen menar att modern hjärnforskning visar att fysisk aktivitet kan ha samma funktion som antidepressiva medel vid lindrig depression.
– Det kan vara lika effektivt som mediciner och antidepressiva. Det finns jättemånga studier och läkare måste övertyga patienter om att motion ger effekt. Jag tror att det släpper när det blir mer känt, säger han och fortsätter:
– Samtidigt orkar ingen springa vid djup depression, det är som att säga att man ska åka till mars. Men man kan promenera fem minuter kanske. Nästa vecka kan man promenera tio. Men sedan är såklart medicin jättebra om man har svår depression, något annat säger jag inte. Men var nionde person i Sverige tror jag inte ska ha det.
Det finns två stora saker i forskningen, säger han.
– Det första för att det ger förvånansvärt stora effekter av en blygsam motion. Att promenera en halvtimme om dagen ger minskad sjukdomsrisk. Sedan har vi effektera på hjärnan, där är det bästa att få upp puslen. Att bli andfådd och svettig tre gånger i veckan under 40 minuter ger effekt. Motion är ofta antingen hysteri eller ingen. Men det behöver det inte vara. Skit i långlopp – det viktiga är att du rör dig på något sätt. Man måste inte göra Ironman, säger Anders Hansen.
Själv försöker han göra något varje dag.
– Jag spelar tennis och fotboll, och promenerar med kompisar. Det finns perioder då jag inte har gjort något och då känner jag att det är något som skaver mentalt.
Han menar att man ska göra något som upplevs som kul, att varje steg räknas och att försöka påverka saker i vardagen, som att alltid gå i trappor i stället för att åka hiss eller att cykla till jobbet.
Kan inte bli "Einstein"
Enligt Anders Hansen finns det även studier som pekar att vi blir smartare av att motionera.
– Det finns studier som har gjorts på tvillingpar där en av dem hade bra kondition och en något sämre. Den som motionerade hade då högre IQ än den som inte gjorde det. Fysisk aktivitet gör oss smartare.
Men alla kan inte springa tills de är "Einstein", betonar han.
– Men det finns flera omedelbara effekter, som att man blir mer stresstålig och sådär. Men de riktigt stora vinsterna kommer successivt om man håller på under lång tid.
Han tycker att mycket går åt rätt håll.
– Det blir bättre och bättre. Många skolor har infört fysisk aktivitet på olika sätt innan skolan börjar och det pratas om mer skolgymnastik. Det är på väg att bli en medvetenhet om de här frågorna. Det finns också en ökat intresse för hjärnan och fler pratar öppet om psykisk ohälsa, det börjar bli något minskad stigma kring psykisk ohälsa. Det är märkligt att man kan mer om sin mobiltelefon än om sin hjärna.
Jobbar aktivt
Både Vimmerby gymnasium och Astrid Lindgrens skola jobbar med elevernas hälsa aktivt.
– Vi arbetar med mer fysisk träning för att förbättra inlärningen. På sikt vill vi köra hela högstadiet, men vi slussar in dem, säger Josephine Svensson, rektör på AL-skolan.
Effekterna har redan börjat märkas.
– Vi märker att de mår bättre, att vi har lägre frånvaro på grund av sjukdomar, färre incidenter och ett lugnare klimat. Men det är för tidigt att mäta kunskaperna.
Fotnot: Felaktigt stod det först Vimarskolan i stället för Vimmerby gymnasium.