Annons:

Skulle hälsa på farfar på julafton – han var på akuten

Sofia Ahlstrand, 22, skulle hälsa på sin farfar på julafton. Men han var inte hemma. I stället hade hemtjänsten tagit honom till akuten – utan att meddela hans anhöriga. – Jag blir verkligen förbannad. Vi visste inte alls vad som hade hänt med honom, säger hon till Dagens Vimmerby.

Annons:

Sofia Ahlstrand bor till vardags i norska Tönsberg, men var hemma hos familjen i Vimmerby över jul. På julafton tänkte hon överraska sin farfar, som är brukare inom kommunens hemtjänst, och åkte hem till honom. Men när hon kom dit var han inte hemma. 

– Jag kommer dit och ingen vet var han är, men vi ser ju att något har hänt. Han bor ensam, men varken jag, pappa, min faster eller hans granne vet var han är, berättar Sofia Ahlstrand. 

Vad tänkte du då?

– Jag blev förvånad och rädd för jag visste inte var han var. Han bor ensam och går inte ut själv, så uteslutningsmetoden sa att något hade hänt. Är han inte hemma så är han på sjukhuset, det finns inget annat altenativ tänkte jag och då började jag fundera på vad som hade hänt.

Hela situationen har retat upp henne rejält. 

– Jag blir verkligen förbannad. Hur kan han bli inskickad till akuten av hemtjänsten, men ingen meddelar hans anhöriga? Det är så dåligt och det får bara inte gå till så här. Det här är droppen som fått bägaren att rinna över, för det här är urkasst. Inget ont om personalen, jag är säker på att de gör vad de kan med dåliga förutsättningar, men det är organisationen och prioriteringen till vården som är problemet. 

Ingen förklaring

Natten mot julafton hade hennes farfar ramlat och larmat hemtjänsten. Under julafton opererades han. 

– Följande måste ju ha hänt: hemtjänsten tänkte att vi ringer till de anhöriga på morgonen och berättar, men glömt det. Alternativ två är att hemtjänsten trodde att sjukhuset skulle ringa och att sjukhuset trodde att hemtjänsten skulle ringa. Det som är väldigt dåligt är att det är svårt att få tag i hemtjänsten om man undrar något. Det fanns inget nummer i hans lägenhet och så vidare. Så vi får själva ringa till sjukhuset och fråga om han är där. 

Har ni fått någon förklaring nu?

– Vi försökte att ringa ett nummer, men det gick inte att nå någon. Cheferna har säkert ledigt nu i juldagarna, så jag får försöka med dem på måndag eller efter nyår. Jag ska fråga på sjukhuset hur det har gått till också. 

Julafton en besvikelse

Julafton blev en besvikelse, men på juldagen fick hon träffa sin farfar. 

– Att det hände på julafton gör att det blir extra illa, även om det såklart inte skulle vara bra vilken dag det än är. Jag har förståelse för att alla kan göra fel, men det är så mycket som misskötts att det blir lite väl. Man blir verkligen förbannad över att det kan gå till så här. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt