Annons:

VIMMERBYFÖRETAGAREN STORSATSAR – GÖR MILJONINVESTERING

Vimmerbyföretagaren Micael Glennfalk satsar nu på en laddstation. Foto: Simon Henriksson

VIMMERBYFÖRETAGAREN STORSATSAR – GÖR MILJONINVESTERING

Vimmerbyföretagaren Micael Glennfalk gör en ny satsning på Björkbacken. En ny laddstation för elbilar byggs utanför hotellet. Totalt handlar det om en investering på en miljon kronor.
– Det är inte bara idealism. Jag känner att investeringen ligger rätt i tiden, säger vd:n Micael Glennfalk.

Annons:

Den prisade Vimmerbyföretagaren Micael Glennfalk har gjort flera klimatvänliga satsningar på sin hotellanläggning. Nu kommer nästa – Björkbacken blir laddstation för bilmärket Tesla. Dessutom bygger Glennfalk ytterligare elbilsladdare vid sitt hotell. 

– Det blir Vimmerbys första stora elbilsladdstation, säger Björkbackens vd Micael Glennfalk.

Utanför Björkbacken byggs ett tak över 22 parkeringsplatser. Där ska tio laddstationer installeras. Naturvårdsverkets Klimatklivet medfinansierar de laddstationer som inte är Teslas. Tre av laddstationerna är Teslas. Redan på onsdagen sattes också spaden i backen.

Totalt får han ett bidrag på 65 000 kronor. Resterande del av investeringen täcker Glennfalk själv. 

– Jag fick besked från Klimatklivet i förra veckan. Det är inte mycket pengar, men jag har ändå valt att vänta på det. Satsningen ligger på närmare en miljon kronor. Det handlar inte bara om idealism utan jag känner att investeringen ligger rätt i tiden. Vi måste förbereda för elbilsboomen och ligga i framkant när det gäller klimatsmarta lösningar och hållbarhet, säger han. 

Vill göra den publik

Tesla är mycket nöjd med lösningen, säger han. Närmaste Teslaladdare finns i Tindered, norr om Gamleby. I övrigt finns de närmaste mellan Jönköping och Linköping, i Kalmar och på E4 söder om Värnamo. 

– Tesla ser vilket bra läge det är. Här korsas två riksvägar, riksväg 23/34 och 40 och annars är det väldigt glest i den här regionen. Det har varit en rund ring runt Vimmerby, där det har varit tomt. Därför känns det här väldigt intressant och vi ser vilket genomslag det kan komma att få. Det finns en ökad efterfrågan och då kan man koppla upp sin GPS och se att det finns två snabbladdare från Tesla, som laddar upp på en timme, här.

Avtalet med Tesla fick han redan i vintras.

– Men jag ville avvakta det statliga bidraget.

Nu vill Glennfalk undersöka om han kan få laddstationen att bli publik. 

– Till att börja med blir det bara för våra campinggäster, de får använda ett campingkort, stoppa i kortet och sedan ladda. Jag vill få till en betalstation, så att vem som helst kan komma när som helst. Men det kan ta ett år eller så blir det klart redan till sommaren. Jag kände också att det kunde vara skönt att ha det här under tak, så jag utvidgade investeringen till en carport. Det är 22 platser, där tio av dem är laddplatser för elbilar.

Det skulle, likt kommunens två laddstolpar, kunna handla om tre kronor per kilowatt. 

– Det är accepterat av Klimatklivet, som vill vara konkurresneutrala. Det är också en piss i havet jämfört med bensin- och dieselkostnaden.

"Kan ge ökat intresse"

Micael Glennfalk har också fått hjälp av Energikontor sydost i förberedelserna.

– Man ska räkna ut hur mycket koldioxid man sparar och det är förstås inte lätt. På sommaren har vi 700 gäster och på vintern inte alls lika många.

Han tror inte att satsningen kommer bära sig ekonomiskt. Möjlgtvis indirekt.

– Det här bär sig lika mycket som lekplatsen, det kan ge ett ökat intresse. Vi ser att unga familjer som kommer till ALV är väldigt intresserade av hållbarhet. 

Björkbacken påbörjade sin satsning för att bli "framtidens hotell" för fem år sedan. Björkbacken har fått ned anläggningens energikostnader, dess påverkan på miljön och fått ett ansvarsfullt hållbarhetstänk. Över 500 solpaneler levererar tusentals kilowatt till drift av restaurang och hotellrum.

– Att vi bygger tak på laddstation gör att det rymmer rätt många solpaneler som vi kan utöka med. Vi har också kopplat in vårt nya servicehus i stugbyn på bergvärmen genom en ny kulvert för varmvatten. Det gör att vi kan värma hotellet på vintern och när vi tar ut hotellkyla på sommaren, så går värmen till poolen. Det gör satsningen dubbelt kostnadseffektiv.

Vegetarisk restaurang

Nu planeras också för en ny satsning på avfallssorteringen för campinggägsterna.

– Vi ska försöka uppmuntra våra gäster att sortera bättre genom att bygga en specifierad sorteringsstation alldeles vid stugbyn. 

Dessutom satsar man på en helvegetarisk restaurang till sommaren. 

– Det är också en satsning på hållbarhet. Vi kommer ha en del med det vi har haft tidigare och så en avdelning som är helt vegetarisk, säger Micael Glennfalk.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt