Annons:

Personalen:

Här sitter de äldre och äter på Frödala i Frödinge.

Personalen: "Risken för undernäring är uppenbar"

Förvaltningens förslag till besparing på kosten är bland annat att stänga matserveringarna på Frödala och Solgläntan. Enhetschefen Anette Ekqvist-Dahlberg är kritisk. – Det kommer givetvis bli mycket sämre, säger hon.

Annons:

På Frödala i Frödinge och Solgläntan i Tuna serveras varje dag lunch till de äldre som bor på äldreboendet. Till skillnad från på Granen i centrala Vimmerby får de ingen frukost eller kvällsmat. 

Men snart kanske inte ens lunchen blir kvar. I förvaltningens förslag till att spara på kosten tas matsalarna bort i både Frödinge och Tuna. Anette Ekqvist-Dahlberg är enhetschef på boendena. 

– Vi har inte med kosten att göra, men det här skulle ju innebära att vi får mer att göra. Vi får ta hand om de som får beslut på att laga sin egen mat, säger hon. 

Hur många kan klara av att laga sin egen mat?

– Det är olika från person till person, men för i alla fall hälften är det helt omöjligt. Det här är givetvis en klar försämring. 

Risken: undernäring

Gunilla Karlsson och Ann Ankarberg jobbar på Frödala. 

– De som äter i matsalen behöver hjälp att laga mat och kan de inte det så blir det ju matdistrubition. Risken är att en del säger ifrån maten helt så det blir undernäring av det. 

Den risken är uppenbar?

– Ja, för en del är den det. En del vill inte ha kylmaten och då säger de att de kan laga själva och så blir det kaffe och smörgås. 

14 stycken bor på Frödala, men alla kan inte ta sig ur sina lägenheter och till matsalen. Däremot kommer andra pensionärer från samhället och äter. 

– En del kommer vissa dagar och en del är stående. Köket vet alltid om när de kommer. 

Märks det vad lunchen betyder för dem?

– Det är en viktig grej på dagen för allihop. De kan sitta där hela eftermiddagarna ute i matsalarna och äta och prata. En annan sak är varför Granen får behålla lunchen? Det är ju samma boende som det här. 

"Visste ingenting"

En gång i veckan ska, om förslaget går igenom, matdistrubitionen ske till de äldre som får beslut på att de inte kan laga maten på egen hand. 

– Hur ska de få rum med det i kylskåpet? Där har de sin frukostmat och sin kvällsmat och de måste ha mjölk, ägg, smörgåspålägg och så en hel veckas matlådor. För mig blir det konstigt. Då kan de lika gärna köpa egen frysmat och bojkotta matlådorna. Det blir nog lika mycket näring i det som det här som står en hel vecka. 

Visste ni om att en besparing på kosten var på gång?

– Nej, vi visste inte om det. Det känns som att vi får betala. De flyttar problemet från en förvaltning till en annan, säger enhetschefen Anette Ekqvist-Dahlberg. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt