Annons:

Lärarna på AL slår larm: ”Arbetssituationen är ohållbar”

Eleverna får inte det stöd de behöver. Det anser medlemmarna i Lärarnas Riksförbund. Foto: Vimmerby kommun

Lärarna på AL slår larm: ”Arbetssituationen är ohållbar”

Lärarnas Riksförbund slår larm om arbetssituationen på AL-skolan. I en skrivelse som lämnats in till skolledningen beskriver facket de omfattande problemen. – Det här har påtalats gång på gång och det har bara förvärrats, säger Monika Johansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund Vimmerby.

Annons:

På punkt efter punkt ger högstadielärarna Astrid Lindgrens skola sylvass kritik:

  • Brist på personal.
  • Brist på lokaler.
  • Brist på resurser.
  • Brist på elevstöd.
  • Stora undervisningsgrupper.
  • Ökad arbetsbelastning.
  • Bristande kommunikation och stöd.

– Situationen är allvarlig. Lärarna har gett upp hoppet. Vissa byter jobb och lämnar kommunen och andra tappar arbetsglädjen. Det största problemet är att man upplever att det inte finns tillräckligt med personal. Det behövs fler vuxna i klassrummen när det är uppe emot 30 elever i varje klass och fler av dem kan mycket lite svenska. För lärarna är det en ohållbar situation och när lärarna är uppgivna smittar det av sig på eleverna, säger Monika Johansson.

”Inga resurser att tillgå”

Elever i behov av särskilt stöd får inte det stöd de behöver.

– Det får de inte. Som jag har uppfattat det så får de eleverna inte mycket stöd alls och man får absolut inte det stöd som man har rätt till. Det finns inga stödresurser att tillgå och som nyanländ är det över huvud taget väldigt svårt att tillgodose sig utbildningen. Sedan finns det elever med svenska som modersmål som också behöver extra stöd. Alla elever blir lidande och det påverkar måluppfyllelsen väldigt negativt.

I dokumentet som skickats till förvaltningschefen Birgitha Sahlin skriver LR: ”Det görs inga utredningar om särskilt stöd vilket enligt skollagen skyndsamt ska utredas, antagligen för att det inte finns någon speciallärare att sätta in. Det saknas pedagogiska kartläggningar och de åtgärdsprogram som finns är mycket bristfälliga.”

”Har börjat hända saker”

Lärarna på AL-skolans högstadium har upplevt problem under en längre tid.

– Under det här läsåret har det här trappats upp. Det nämndes redan i september, en andra gång i oktober och så nu är det samma problem en tredje gång utan att effektiva åtgärder har satts in.

Varför har inga åtgärder satts in tror, du?

– Det undrar man faktiskt, men nu har det börjat hända saker. Det ska komma paviljonger och när det gäller personalbristen så är det det svårt att få tag i personal. Vi önskar att man sätter in resurspersoner så det blir fler vuxna i skolan.

Går det att lösa situationen med de förutsättningar som finns i dag?

– Det finns pengar för de asylsökande och nyanlända, så det är inte ekonomin som är bekymret, men arbetsgivaren måste ligga i och söka efter fler vuxna till klassrummen.

Lärare har bytt kommun

Lärarnas undervisningstid har ökat från 1 020 minuter per vecka till 1 070 och lärarna upplever att fler och fler arbetsuppgifter tillkommer. Enligt Monika Johansson har fem-tio lärare slutat på AL-skolan under de två senaste åren. Arbetsbelastningen har varit ett av två huvudskäl.

– Flera av dem har sökt sig till Hultsfreds kommun och det beror på att man uppger att man får högre lön där och på arbetssituationen. Det som är positivt är att arbetsgivaren tagit till sig den här skrivelsen och lovat att sätta in åtgärder. Det är upp till bevis nu.  

Senare i kväll publicerar Dagens Vimmerby en intervju med områdeschefen Tomas Svensson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt