Annons:

Nu drar Riksteatern igång – klart med två föreställningar

Jacob Käll, Curt Tyrberg, Patric Enqvist och Peter Göransson ingår i Riksteaterns lokala förening. Foto: Simon Henriksson

Nu drar Riksteatern igång – klart med två föreställningar

Vimmerby har varit ett svart hål på Riksteaterns länskarta. Nu finns föreningen i kommunen – och redan är det klart med två föreställningar under inledningen av 2019.
– Det känns jätteroligt att sparka igång verksamhetsåret innan vi knappt hunnit börja, säger Peter Göransson, som sitter i styrelsen.

Annons:

Det inleds med en reflektionsteater för unga och fortsätter med Peder Nabos avskedsföreställning inom Byteatern. Först ut är "Typiskt typisk" den 9 februari, som är ett gästspel från Regionteatern i Kronoberg, och hålls på AL-skolan.

– Det är en föreställning som handlar om normer, vad som är normalt, vad som inte anses vara normalt och så vidare. Det är en dans- och ordföreställning, säger Jacob Käll, ordförande i den nya föreningen.

Bara några dagar senare är det dags för "D-moll är ljusgrönt". Det är en musikalisk föreställning där Byteaterns kompositör Peder Nabo som avslutar sin 42-åriga tid inom länsteatern.

– Det är en häftig grej. 

"Inte låsta"

Det är 14 år sedan Riksteatern senast hade verksamhet i Vimmerby och nu hoppas den nyvalda styrelsen att andra, både arrangörer, föreningar och medborgare, ska inkomma med tips och förslag.

– Vi tänker oss allt som kan göras på en scen. Vi pratar scenkonst och det kan vara komedi, tragedi, komedi, dans, performance eller vad som helst, säger Patric Engqvist, också enhetschef för Kulturskolan, som hoppas att ännu fler nu ska få upp ögonen för scenkonsten.

– Vi kommer heller inte vara låsta till Riksteaterns föreställningar utan det är väldigt öppet. Vi pratar också om hela kommunen, det kan bli scenkonst överallt bara det finns något som kan kallas för en scen. Vi har pratat om Nybble, Frödinge bygdegård, Östantorp och Djursdala. Det ska inte vara en permanent scen eller lokal, säger Curt Tyrberg.

"Vill inte konkurrera"

Utöver de här två föreställningarna är målet att ha ytterligare tre under det kommande året. 2020 är målet sex föreställningar.

– Tre per termin känns lagom. Vi vill heller inte konkurrera med andra aktörer utan tror att konsumtionen av kultur ökar om det blir ett större utbud.

Nu jagar man också medlemmar, som kan hjälpa till i föreningen.

– Mycket handlar om att värva medlemmar och det blir nog lättare nu när vi har tryckt på knappen. Jag tror inte att det kommer bli svårt att hitta, säger Jacob Käll.

De tror att det här är efterlängtat.

– Det finns 14 års ackumulerat behov, säger Peter Göransson.

I styrelsen sitter Jacob Käll, Curt Tyrberg, Lars Johansson, Peter Göransson, Kristina Lindelöf och Patric Engqvist.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt