Annons:

  • Äldre fick tips för att undvika bedragare:

    Anders Degerman, Berit Lundqvist, Håkan Karlsson och Annicha Gustafsson gav information till äldre om hur de kan skydda sig mot bedrägerier. Foto: Ossian Mathiasson

  • Äldre fick tips för att undvika bedragare:

    Sigyn och Lars Järpén var nöjda med den kunskap de fick om hur de kan identifiera bedragare. Foto: Ossian Mathiasson

Äldre fick tips för att undvika bedragare: "Värre än vad jag trodde att det skulle vara"

Bedrägerier mot äldre är ett av de vanligaste brotten i samhället. Information om hur du kan skydda sig mot bedrägerier lämnades vid en träff på Allaktivitetshuset Fabriken i veckan. 

Annons:

Vimmerby kommun bjöd tillsammans med Vimmerby sparbank och polisen in till information om bedrägerier, hur det går till och hur man tänka för att inte bli lurad.

– Jag tror att många äldre är oroliga eftersom de ofta läser om det i media och kanske inte riktigt vet hur de ska hantera det. Bedrägerier har blivit ett av de allra vanligaste brotten vi ser och det är ovanligt att man fysiskt kommer över pengar, säger Anders Degerman, brottsförebyggande samordnare på Vimmerby kommun. 

Ett 45-tal personer tog sig till Allaktivitetshuset Fabriken för att ta del av informationen på måndagseftermiddagen. 
Kommunpolisen Håkan Karlsson försåg åhörarna med tips och råd-lappar som de tog med sig hem. 

– Det var många personer som tog flera lappar och sa att ”detta behöver min granne få information om”. Det är jätteviktigt att man sprider ordet. Det är mycket skuld- och skambelagt att man har blivit lurad men man behöver inte känna så då det är många som blir lurade. Prata istället om det för att få fler personer att lära sig, säger Anders Degerman. 

"Denna typ av brott kan vi förebygga"

Berit Lundqvist och Annicha Gustafsson på Vimmerby Sparbank och polisen Håkan Karlsson gav information om hur man kan identifiera bedragare, vilka knep de använder och vad man kan göra för att förhindra att bli lurad. 

– Denna typ av brott kan vi förebygga genom information och det är jättebra att vi har polisen med oss, säger Berit Lundqvist. 

Det finns olika former av bedrägeri och den absolut vanligaste är att man blir uppringd.

– Det är ofta social manipulation. Bedragarna spelar på känslor och sedan blir personen som får samtalet stressad för att det måste gå fort och loggar man då in med BankID är det kört, säger kommunpolisen Håkan Karlsson.

Uppmaningen är att inte svara på oväntade, okända nummer, lägga på om samtalet känns obekvämt eller konstigt, aldrig lämna ut lösenord eller koder och aldrig logga in med BankID om man blir uppringd. 

– Man kan uppenbarligen inte säga det tillräckligt många gånger. Är det någon du inte känner igen så är det bara att lägga på luren. Det händer att vi från banken ringer också, men vi ber aldrig att de ska logga in, säger Berit Lundqvist.

Vad får ni för respons från äldre som ofta utsätts för bedrägeri?

– Vi märker ett högre medvetande och att de är mer vaksamma och lägger på om de får ett konstigt samtal.  Man kommer aldrig kunna nå alla utan det handlar om att folk börjar prata och att det blir mun till mun-metoden. Vi behöver få upp medvetandet kring denna problematik, säger Berit Lundqvist.

"Otäckt att man inte ska kunna svara i telefon"

Gullringsborna Lars och Sigyn Järpén var nöjda med den information de tog del av på träffen. 

– Vi svarar inte om vi inte känner igen numret och det är egentligen bedrövligt och otäckt att man inte ska kunna svara i telefon utan behöva kolla vem det är som ringer. Det de berättade var rätt så skrämmande, nästan värre än vad jag trodde att det skulle vara, säger Sigyn Järpén. 

Informationen gör att de kommer vara ännu mer vaksamma framöver. 

– De som ringer får en att tro att det är bråttom och då är det klart att man blir fundersam, säger Lars Järpén. 

– De duperar det genom sin vänlighet och artighet och det är klart att det inger självförtroende, säger Sigyn Järpén.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt