Annons:

Vd:n tror på en bättre sopsommar:

Torbjörn Swahn, vd för VEMAB, tror på en bättre sopsommar. Foto: Simon Henriksson

Vd:n tror på en bättre sopsommar: "Kan inte ha en sån sommar till"

Två somrar i rad har Vimmerby Energi- och Miljö AB haft problem sophämtningen i kommunen. Nu tror vd:n Torbjörn Swahn på bättring.
– Vi kan inte ha det så här en sommar till, säger han.

Annons:

Sommaren 2017 var ett enda långt sopkaos i Vimmerby kommun. Den dåvarande sopentreprenören Reno Norden hade extrema problem och klagomålen vällde in. 

Reno Norden släppte uppdraget, som i stället gick till GDL, som tidigare skött sophämtningen i kommunen.

Förra sommaren skulle bli bättre – men det fanns fortfarande en stor kritik mot hur sophämtningen sköttes.

– Det är tråkigt att det blir så här andra sommaren i rad. Det är entreprenörernas problem, men vi upphandlar det så det stänker tillbaka på oss. Jag vet att GDL inser det här själva och gör vad de kan. Samtidigt är de helt nya på det här och det blir mycket mer att göra på sommaren, med alla semesterboenden. Men så här ska det inte vara, det är synd om alla som drabbas. Jag beklagar det verkligen och lider med dem, sa VEMAB:s dåvarande ordförande Claes Wetterström. 

"Måste bli bättre"

Sommaren 2019 ska inte bli likadant, säger VEMAB:s vd Torbjörn Swahn.

– Det måste bli bättre, det kan inte vara en sån här sommar till, säger han.

Swahn säger att man tillsammans med sopskötarna GDL och Börjes Transport jobbar hårt för det.

– Vi arbetar tillsamans med dem för att förbättra våra rutiner och vår avvikelsehantering. Det handlar om att kunna meddela de avvikelser vi får in snabbt och att de ska få ut det till sina chaufförer och bilar, så att de kan hantera det snabbare och inte missar det. Det kommer bli en större planering inför kommande sommar, där man ser över semestervikarier ochså man hinner utbilda dem.

Upplevde du att det blev bättre allt eftersom förra året?

– När vi kommer undan högsäsongen under sommarmånaderna och entreprenören får tillbaka ordinarie har vi nästan inga problem och inga avvikelser. Det handlar om någon enstaka tur på grund av sjukdom och någon enstaka tunna på grund av väglaget, men det är mest småsaker i sammahanget. 

"Har bra kontakt"

Torbjörn Swahn säger att man har haft en enklare kontakt med GDL än Reno Norden.

– Vi har en högre tillgänglighet i deras arbetsledning. Jag känner att vi har en bra kontakt med GDL och Börjes. De hade en stor utmaning i somras, det var deras första sommar med ny entreprenad och man valde även att byta rutter, vilket är en utmaning i sig. Vi hoppas att de kanske är mer inkörda nästa år, så att de hittar runt till respektive rutt på ett bättre sätt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt