Annons:

V vill se sophämtningen i kommunal regi:

Peter Fjällgård och Lars Johansson vill se sophämtningen i kommunal regi.

V vill se sophämtningen i kommunal regi: "Kan inte ha fler kaossomrar"

Allt skulle bli bättre när GDL tog över sophämtningen från Reno Norden. Men fortfarande strular det för många. Nu vill Vänsterpartiet titta på om VEMAB ska ta över sophämtningen på egen hand.
– Vi har två somrar i rad med kaos. Vi kan inte ha en tredje, säger Lars Johansson (V).

Annons:

Sophämtningen under sommaren 2017 var en fråga som väckte enormt mycket debatt och kritik från allmänheten. Till slut valde entreprenören Reno Norde att lämna över till GDL – som skulle få ordning på renhållningen igen.

Men den här sommaren har varit långt från problemfri. Även med GDL har sopstrulet fortsatt – och nu öppnar Vänsterpartiet för att partiet vill se förändringar.

– Det har varit en stor diskussion den här sommaren och kommunen har uppdraget, men har lagt ut det på entreprenörer. Vi misstror ingen, vi tror att man sliter häcken av sig, säger Peter Fjällgård (V).

Enligt partiet blir det svårare och svårare när det handlar om flera led.

– Jag tror att alla försöker, men ju längre bort det är desto sämre blir våra möjligheter att styra. Det hade varit jätteenkelt om de som kör sopbilarna kom in till kontoret på morgonen, käkade sin frukost och fick höra att man bommat en tunna. 

"Två somrar i rad med kaos"

Lars Johansson (V) säger att han hoppas att det handlar om ett semesterproblem.

– Det här är en grundläggande grej och vi hoppas att man kommer till rätta med det. Kan man inte garantera att sophämtningen fungerar måste vi titta på att bryta avtalen och göra det i egen regi. Det har varit två somrar i rad med kaos och vi kan inte ha en tredje, säger han.

Det skulle underlätta, tror vänsterduon.

– VEMAB är ansvarig och skulle i sådana fall få mer resurser in i organisationen. Då skulle man skälla på rätt människor. Nu får de som sitter i ett mellansteg kritiken fast de inte kan påverka något, säger Peter Fjällgård.

Skulle det inte kunna innebära en ökad kostnad för VEMAB att ta över?

– Kanske. Det ska vi inte vara säkra på, men jag ser ingen anledning till att det skulle bli dyrare. Kanske blir det det, men då är det fel på avtalen från början. Det viktigaste är att sophämtningen fungerar, och det är ju en kostnad som ska bäras av kunderna, säger Lars Johansson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt