Annons:

Svenskarna äter mindre kött – för andra året i rad

Svenskarnas köttkonsumtion minskade för andra året i rad. Foto: Pixabay

Svenskarna äter mindre kött – för andra året i rad

Köttkonsumtionen bland svenskar minskar. För andra året i rad sjönk köttätandet under 2018.
Det visar nya siffror från Jordbruksverket.

Annons:

Svenskarna äter mindre kött än på tio år, enligt Jordsbruksverkets siffror. Under 2018 sjönk konsumtionen till 83,5 kilogram per person. 

Det är 2,2 kilogram mindre per person än 2017. 

Enligt Jordbruksverkets jordbrukspolitiske utredare Åsa Lannardt talar myket för att utvecklingen kommer fortsätta.

– I bland kan man se att saker som sjukdomar och finanskriser påverkat köttkonsumtionen på kort sikt. Men nu är det flera trender som sammanfaller som gör att den antagligen kommer att fortsätta minska, säger Åsa Lannhardt till SVT Nyheter.

Samtidigt som konsumtionen minskade ökade produktionen av svenskt nöt-, gris- och lammkött från 3,6 till 6,5 procent. Produktionen av matfågel minskade med 1,5 procent. 

Siffrorna innebär att andelen svenskt kött och matfågel som konsumeras i Sverige steg. God efterfrågan, stabila producentpriser och ett stort intresse för närproducerad och hållbar mat framhålls som skäl till det.

Köttimporten minskade även den för andra året i rad. Den har annars länge legat stadigt sedan Sveriges EU-inträde.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt