Annons:

Räddningstjänsten: ”Känns som att vi blir utestängda”

Personalen på Räddningstjänsten fick information om den helt nya lösningen på chefsposten först i onsdags – ett knappt dygn efter att beslutet fattats.
– Det känns inte som att kommunledningen vill ha vår sakkompetens när det gäller brand och säkerhet, säger en medarbetare på Räddningstjänsten som vi pratat med.

Annons:

Efter att Stefan Larsson sagt upp sig kommer Vimmerby kommun köpa in tjänsten som räddningschef av Västerviks kommun. Det beslutade kommunstyrelsen under tisdagen. Beslutsprocessen har fått kraftig kritik – och även medarbetarna inom Räddningstjänsten är kritiska. 

De heltidsanställda medarbetarna fick beskedet först i onsdags och samtliga står bakom de uttalanden som görs i den här artikeln. 

– Jag har svårt att tycka och tänka någonting just nu. Vi har gått och undrat vad det är som händer hur länge som helst och sedan kommer kommunledningen upp och informerar om en lösning som vi inte fått vara med och diskutera över huvud taget. Den enda information vi fått från kommunen fram till nu är det Stefan har sagt till oss. 

"Kommer inte som en bomb"

Medarbetaren tror att lösningen är den bästa Vimmerby kunde göra i det här skedet. 

– Det kommer inte som en bomb och det var nog det bästa alternativet, kommunen måste ju ha en räddningschef så på kort sikt är det väl en bra lösning. Om det blir bra eller dåligt vet jag inte, men det är ju en trygghet att veta att det finns en lösning på kort sikt i alla fall. Det här är kortsiktigt och det verkar inte som att kommunen vet var vi ska framöver. Jag vet inte vad målet och visionen med vår framtid är. 

En konflikt om Räddningstjänstens framtid fick Stefan Larsson att säga upp sig i mitten av januari. 

– Vi inom Räddningstjänsten har samma ståndpunkt som Stefan gällande vägvalet mot ett ingående samarbete med Räddsam F (Jönköping län) i det här och tycker inte att det här har skötts på rätt sätt. Vi tycker att man skulle ha lyssnat på Stefan från början med tanke på hans erfarenhet, kunskap och kompentens inom just området Räddningstjänst.

"Känner oss utestängda"

I en intervju med Dagens Vimmerby sa HR-chefen Marie Halldén att Räddningstjänsten fått en information från kommunledningen efter Stefan Larssons uppsägning. 

– Fram tills igår är den enda information vi fått, den som kommit från Stefan. Informationen har varit och är bristfällig. Det är så fel att gå ut och säga att vi har fått information när vi inte har fått det, jag tycker att dialogen från kommunen med sina anställda bara kan bli bättre. För vår del blir det oroligt, för personer i kåren tror att vi ljuger eftersom det är så orimligt att vi som är heltidsanställda inte har en aning om vad som händer. Vi känner oss utestängda. 

Hur ser du på att ni inte fått möjlighet att diskutera den helt nya lösningen för chefstjänsten? 

– Vi anser att de kunde fört en dialog med oss sakkunniga inom området om möjliga lösningar, både kort- och långsiktiga innan ett beslut fattades.

På måndag ska Räddningstjänsten ha ett nytt möte med kommunledningen. 

– Vi får se vad det mötet ger, om något mer blir klart då. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt