Annons:

RÄDDNINGSTJÄNSTEN RIKTAR STENHÅRD KRITIK MOT KOMMUNEN

Ett 15-tal medarbetare riktar massiv kritik mot kommunledningen. Foto: Jakob Karlsson

RÄDDNINGSTJÄNSTEN RIKTAR STENHÅRD KRITIK MOT KOMMUNEN

Ingen information. Ingen plan. Extremt snabba beslutsprocesser. Så ser ett femtontal personer inom Räddningstjänsten på kommunledningens hantering av verksamheten under den senaste tiden.
– Förtroendet för kommunledningen är nere på noll, säger en av de personer som Dagens Vimmerby pratat med.

Annons:

Turerna runt Räddningstjänsten i Vimmerby har varit många sedan räddningschefen Stefan Larsson aviserade sin avgång i början av året. Nu väljer cirka 15 personer inom kåren att rikta hård kritik mot hur kommunen har agerat i frågan. Samtliga vittnar om en enad räddningskår som famlar i osäkerhet.

– Vad jag vet så står alla i kåren bakom det vi kommer säga i intervjun. Den stora klicken tycker likadant, sedan är det alltid så att vissa är ganska neutrala.

Lång process

De mediala turerna runt Räddningstjänsten inleddes när Stefan Larsson meddelade sin uppsägning den 21 januari. Dagen efter nekade kommundirektören Carolina Leijonram till att det funnits skilda meningar om Räddningstjänstens framtid.

Den 26 mars publicerade DV en lång intervju med Stefan Larsson där han riktade stenhård kritik mot kommunen och dess styrning. Larsson har under lång tid velat rikta verksamheten mot Jönköpings län medan kommunledningen föredragit samarbete inom Kalmar län – vilket är startskottet för hela situationen.

Larsson ville att de två förslagen skulle nå kommunstyrelsens bord, men kommunledningen sa nej.

– Jag är besviken över att man inte når fram i kommunikation. Man säger en sak, men får svar på något annat. Argumenten jag möts av i denna fråga är inte konkreta och det blir tröttsamt till slut, sa Stefan Larsson i intervjun med DV.

”Struntar i att det kommer kosta mer”

Räddningstjänstens personal ställer sig bakom Larssons linje i frågan.

– Först och främst är det väldigt viktigt att det kommer fram vad Stefan har gjort. Han har utrustat våra stationer med fordon och haft en otroligt öppen syn för hur Räddningstjänsten ska fungera. Han gett oss medarbetare ett fantastiskt förtroende och har litat på oss fullständigt bara vi sköter våra uppgifter. Det måste han få kredd för. Han har betytt så mycket för Räddningstjänsten och det är väldigt synd att han kände sig tvingad att säga upp sig, säger en av de medarbetare som slagit sig ned vid bordet.

För personalen kom beskedet om samarbete inom Kalmar län som en överraskning.

– Det andra alternativet är så oklart att det aldrig känts aktuellt. Det har liksom inte funnits något att presentera. Vi trodde att färdriktningen var klar innan den här orkanen drog igång.

– Riktlinjen för oss har varit att vi ska ha en så kostnadseffektiv räddningstjänst som möjligt, men vi kommer aldrig att kunna bygga upp något som inte finns till en lika billig peng som det som vi kan köpa oss in i. Och det kommer ta många år.

– Det känns som att man struntar i att det kommer kosta mer och att man inte ser konsekvenserna av de beslut man fattar. Det känns lite som Vimmerby kommun i ett nötskal.

Att ingå i det färdiga koncept som finns i Jönköpings län skulle kosta 175 000 kronor. Prislappen för att bygga upp en liknande samverkan i Kalmar län är okänd.

– Vi vill att vår verksamhet ska fungera så effektivt som möjligt, men också att våra skattepengar ska användas så klokt som möjligt och att vända sig mot något som är väldigt oklart är väldigt konstigt. I Jönköping vet vi vad vi får betala för ett färdigt samarbete.

Riktar bred kritik mot hanteringen

Efter beskedet om inriktningen gentemot Kalmar län valde Stefan Larsson att säga upp sig och kommunstyrelsen fattade sedan beslut om att hyra in Joakim Jansson som tillförordnad räddnings- och säkerhetskyddschef från Västerviks kommun.

Åsikterna från medarbetarna är många:

– Det som jag tycker är mest irriterande är hur det hanteras från kommunledningen och att man inte kan lämna fram två förslag till politikerna. Jag förstår inte att man inte gjorde en ordentlig oberoende utredning innan man tog beslut om att samarbeta inom Kalmar län.

– Det har varit väldigt snabba ryck. Jag har inget emot lösningen med Joakim Jansson (tillförordnad räddningschef som hyrs in från Västervik), det verkar vara en bra prick, men vi vet inte hur länge det gäller och vi har inte fått någon information. Förslaget som kommunen kommer med vet vi ingenting om.

– I början sa Leijonram att hon inte vet om den här diskussionen och det är lögn. Det måste hon ha vetat och jag tycker man går över en gräns när man ljuger. Som högsta chef måste hon ha haft vetskap om diskussionen som funnits.

– Samarbete inom Kalmar län har aldrig fungerat. Det beror på att vi är ett avlångt län med en ”huvudstad” längst ned i söder. Jag har svårt att se att man får en räddningstjänst som är jämn i hela länet. Vi har dessutom så olika förutsättningar, med många kommuner som ligger mot kusten.

– Det känns som att det är något annat i bakgrunden, men jag vet inte vad. Jag har inget emot Joakim, men det har gått väldigt snabbt. Facken har inte varit inblandade alls och det tycker jag är konstigt. Under Stefan har vi samarbetet mer och mer med Hultsfred och Kinda, men nu blir det Västervik helt plötsligt och det går otroligt snabbt. Varför inte gå vidare med Hultsfred eller Kinda? Det känns som det finns en plan bakom som man mörkar och det gillar inte jag.

”Vad händer med de andra 80?”

Informationen om den tillförordnade lösningen för räddningschefsposten fick medarbetarna via media.

– Kommunikationen med kommunledningen finns inte, den kranen är stängd. Joakim har varit här och presenterade sig snyggt och proffsigt, men kommunen vill väl ha en egen chef? Varför har man inte annonserat ut det? Det är en process som kan ta minst ett år.

Flera beskriver att förtroendet för kommunledningen är nere på noll.

– Det finns inget förtroende för kommunledningen eftersom de inte haft någon kontakt med oss. De svarar inte ens vår chef (Stefan Larsson, som nu lämnat sin tjänst) när han ringer och mejlar. Det känns inte som att de vet vad vår verksamhet sysslar med och vad våra jobb innebär.

Tjänstegraden för de som jobbar heltid minskar efter Larssons uppsägning. Jansson ska jobba 20 procent med räddningstjänsten och 20 procent med skydd/säkerhet. 

– Vad händer med de andra 80 som Stefan haft? Kommunen måste vara rädd om de som jobbar heltid och vad jag hört tycker de att det är så rörigt nu och funderar på om de ska sluta. De kommer få mycket mer att göra framöver och jag har svårt att tro att Stefan fått verksamheten att rulla genom att sitta här och rulla på tummarna.

”Jävulsk ovisshet”

Trots att kommunstyrelsens arbetsutskott redan beslutat att Vimmerby ska söka samarbete inom Kalmar län ska Joakim Jansson utreda hur verksamheten i Vimmerby bör se ut framöver.

– Det är en jävulsk ovisshet nu. Hur kommer det se ut framöver? Ingen vet. Blir det organisationsförändringar? Ingen vet. Vem ska vi prata med? Ingen vet. Vi har redan svårt att rekrytera folk och höga utbildningskostnader. Situationen som är nu är inte bra för någon inom Räddningstjänsten och inte för tredje man heller. Det känns som att det blir handlingsförlamat i hela organisationen.

Ser ni risk för att medborgarnas säkerhet kan påverkas av situationen inom kåren?

– Inte som det ser ut nu, men blir det personalbrist drabbas tredje man. Stefan har varit en bra lagledare och är den som håller ihop verksamheten.

Vad vill ni ska hända framöver?

– Det är väldigt viktigt att vi får vara med i diskussionen framöver och att vi måste få veta vad som är på gång. Bara vi får argumenten till oss så får vi köpa det. Det finns ingen anledning att sitta och svamla, utan säg vad ni vill med vår verksamhet.

Fotnot: Kommundirektören Carolina Leijonram och kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) har meddelat att ingen av dem kommer ställa upp på en intervju om kritiken som framförs i den här artikeln. I stället har de skrivit en text om deras syn på verksamheten. Den kan du läsa här.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt