Annons:

Kraftig minskning av arbetslösheten för utrikes födda

Arbetslösheten är fortsatt låg i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

Kraftig minskning av arbetslösheten för utrikes födda

Arbetsmarknaden fortsätter att tuffa på i Vimmerby. Även i februari hade kommunen länets lägsta ungdomsarbetslöshet. Bara 8,4 procent av de unga saknar jobb.

Annons:

Det är en minskning med 0,2 procentenheter jämfört med februari 2018. Många andra kommuner noterar större minskningar, men Vimmerby tycks relativt ohotad som etta i ungdomsligan. Tvåa är Kalmar där 9 procent av de unga står utan jobb.

Ser man till arbetslösheten i stort så är Vimmerby delad tvåa i länet med sina 6,8 procent. Högst arbetslöhet har Högsby med 13,7 och Hultsfred är näst sämst med 10,7. Jämfört med februari förra året har arbetslösheten i Vimmerby minskat med 0,7 procentenheter.

Precis som vanligt är det absolut tuffast för utrikes födda i Vimmerby där kommunen är bland de sämsta i länet med en arbetslöshet på 31,9. Det är visserligen en minskning med 5,3 procentenheter, men bara tre kommuner ligger sämre till i länet. Riket noterar 19,1 och länet 27,9.

Minskar mest för män

Ser man på riket i stort har antalet inskrivna hos Arbetsförmedlingen minskat med 18 000 på ett år. Främst ökar sysselsättningen bland män.

– En viktig förklaring till utvecklingen är att många av de utomeuropeiskt födda män som kommit till Sverige nu får jobb i större utsträckning än tidigare, både subventionerade och osubventionerade. Det är också färre nyanlända män som skriver in sig på Arbetsförmedlingen, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten för utrikes födda män har minskat från 21,0 till 18,5 procent på ett år. Bland utrikes födda kvinnor har arbetslöshetsnivån gått ner från 20,8 till 19,6 procent.

I Vimmerby är 176 personer öppet arbetslösa – en minskning med hela 43 procent.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt