Annons:

Samuelsson fick anställningsstöd – men Gina fick ingen lön

Henrik Samuelsson tog in Gina Hill via Arbetsförmedlingen, men förnekar att hon jobbat åt honom och har inte betalat ut någon lön.

Samuelsson fick anställningsstöd – men Gina fick ingen lön

Henrik Samuelsson plockade in Gina Hill via Arbetsförmedlingen och fick anställningsstöd för henne. Ändå förnekar han hennes existens och hon fick inte en krona i lön för sina veckor på boendet. – Vi får inte kommentera enskilda fall, säger Maria Karlsson, chef för Arbetsförmedlingen i Vimmerby.

Annons:

Gina Hill var en av alla som jobbade på Svenskt Asylboende (Vimmerby Bed & Breakfast) i höstas. Hon var där i flera veckor, men har inte fått en enda krona i lön. 

Henrik Samuelsson nekar till att hon har jobbat för honom – men hon har fått ett sms med texten: 

"Vi får avbryta detta och ta upp det när allt är klart. Det tråkiga är att någon på anläggningen anmält och ni blir av med era jobb".

– Jag har fått det sms:et, men jag har tydligen inte jobbat där, säger hon. 

Hennes anställning kom till via Arbetsförmedlingen, som gett Henrik Samuelsson anställningstöd för att hon skulle få jobb på boendet. Maria Karlsson är chef för Arbetsförmedlingen i Vimmerby. 

– Vi har sekretess när det gäller arbetsgivare och får inte kommentera enskilda fall. Det får arbetsgivare själva göra. Jag kan inte uttala mig för då bryter jag mot sekretessen, säger hon. 

"Utbetalningen kan prövas"

Maria Karlsson kan dock kommentera situationer likt denna rent generellt. 

– Det är inte bra om en arbetsgivare anställer personer och inte sköter sina åtaganden. Men Arbetsförmedlingen har ingen möjlighet att stänga en arbetsplats eller kräva vissa saker, enligt arbetsmiljölagstiftningen. Vi får hänvisa till fackförbund. Det är tydligt vad vi får och inte får göra. 

Har det betalats ut stöd till Henrik Samuelsson?

– Jag kommenterar inte enskilda fall. 

Kan utbetalat stöd återbetalas till er?

– Om vi betalar ut stöd och det anmäls felaktigheter, så prövas utbetalningen centralt och då kan det bli återbetalningskrav på arbetsgivaren. Om någon rent generellt redovisar felaktigheter eller har ljugit så kan det bli återbetalningskrav. 

Har ingen påtrycksmöjlighet

Innan beslut tas om anställningsstöd gör Arbetsförmedlingen en prövning.

– Godkänns man då och lönebidrag utbetalas så görs en uppföljning efter tre månader för att se att förhållandena fortfarande gäller och för att försäkra sig om att det inte är några felaktigheter. Det är våra skattepengar det handlar om. 

Har en prövning gjorts på Vimmerby Bed & Breakfast? 

– Jag får inte svara på det. Det är ärenden jag inte får kommentera, men ansöker man om anställningsstöd så görs en prövning. Har de ansökt så har en prövning gjorts. 

Vad kan Arbetsförmedingen göra för att hjälpa personer som drabbas?

– Jag vet att vi har ringt upp arbetsgivare tidigare och frågat, men tyvärr har vi inte påtrycksmöjligheten som ett fackförbund har. 

Utnyttjad tidigare

Gina Hill har blivit utnyttjad tidigare, säger hon.

– Det är inte första gången det händer att arbetsgivare uttnytjat mig så första gången var det värre. För då visste jag inte att det inte fanns något de kunde göra. 

Vad säger Arbetsförmedlingen?

– Att de inte kan göra något. 

Dagens Vimmerby har upprepade gånger sökt Henrik Samuelsson för kommentarer, men han har inte gått att nå. Till Sveriges Radio Kalmar har Henrik Samuelsson förnekat att han ens vet vilka personerna är. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt