IFO-chefen Svante Christiansson säger att kommunen är mer förberedd efter höstens tryck. Foto: Simon Henriksson
I slutet av 2015 tog Vimmerby kommun emot fyra ensamkommande flyktingbarn i veckan. Efter två och en halv månad har ett barn anvisats till kommunen i år.
– Vi är bättre förberedda om det händer igen, säger individ- och familjeomsorgschefen Svante Christiansson.
Efter sensommaren och fram till december förra året sökte rekordmånga ensamkommande flyktingbarn asyl i Sverige. Ett fåtal av de närmare 35 000 barn som tog sig till vårt avlånga land kom till Vimmerby. Men en period hade Vimmerby fyra anvisningar i veckan – och det gjorde situationen ansträngd. Ett tillfälligt boende på vård- och omsorgsboendet Vimarhaga öppnades och en lösning med det tidigare äldreboendet Nygård i Locknevi klubbades.
Nu har anvisningarna avstannat och Vimmerby har endast tagit emot ett enda barn under hela 2016.
– Det är alltid lugnare så här års. Det är svårare att ta sig per fot från Afghanistan och det är vinter och svårare att resa över Medelhavet. Det såg likadant ut vid den här tidpunkten förra året och sedan började det ta fart i slutet av maj och i början av juni, säger individ- och familjeomsorgschefen Svante Christiansson.
"Egentligen väl förberedda"
Migrationsverket har tagit fram tre prognoser för antalet asylsökande i år. Anledningen är att flyktingfrågan är på agendan i den europeiska unionen och hur EU hanterar situationen för människor som knackar på den europeiska dörren blir avgörande. Som mest, om regeringens åtgärder inte gör verkan, räknar Migrationsverket med 27 000 ensamkommande flyktingbarn till Sverige.
– Vi var egentligen väl förberedda förra året, men inte att det skulle bli den otroliga ökning som det blev. Vi behövde ett andrum, annars hade vi inte klarat av det. I höstas var det från en dag till en annan, men nu kan vi planera på ett hyfsat sätt.
Är ni bättre förberedda i år?
– Ja. Vi ska försöka att ha igång boendet i Locknevi innan sommaren och vi hoppas att vi klarar det. Behövs det får vi titta på ett nytt ställe efter det också.
Ska Vimarhaga upphöra för er?
– Det ska återgå till att bli den verksamhet som det är avsett för. För vår del ska det avvecklas under våren och sommaren.
Kan köpa platser
Det är också klart att Vimmerby kommun kommer att testa den nya boendeformen, där dygnet runt-personal inte behövs. Det är en form av utslussningsvariant, där ungdomarna får ett stödboende. Det handlar om åtta platser på Björkbacken.
– Det kommer vi att utnyttja oavsett om anvisningarna ökar igen eller inte. Det är en ny boendeform som mer motsvarar egna lägenheter. Förut var man tvungen att ha fått uppehållstillstånd och vara över 18 år för det, men nu räcker det med att vara 16 och på gång in i det svenska samhället. Att man i alla fall inte har vårdbehov längre. Det är en slags mellanform innan ett eget boende.
Hur tänker ni kring ett femte boende?
– Vi letar inte aktivt och har inget konkret, men vi har hela tiden för ögonen att det ska vara något bra.
Hur hanterar ni en situation likt den i höstas?
– Då måste vi kanske, som andra kommuner gjort, nyttja externa boenden och familjehemsplaceringar i större utsträckning. Det blir kostnader, men inte för dyrt förhoppningsvis. Vi får se om vi slipper det.
I dagsläget finns runt 100 barn inskrivna i kommunens verksamhet med ensamkommande, men alla dessa bor inte på kommunens boenden. I nuläget finns boenden i Vimmerby, Södra Vi, Gullringen och inom en överskådlig framtid också i Locknevi.