Annons:

Klart fler behöriga lärare på AL än Vimar

På högstadiet på Vimarskolan saknar varannan lärare behörighet. Foto: Vimmerby kommun

Klart fler behöriga lärare på AL än Vimar

Nästan nio av tio lärare på Vimmerby gymnasium har behörighet och legitimation i de ämnen de undervisar i. I grundskolan är det 72,2 procent. Högstadiet sticker ut med klart flest som saknar behörighet och det är framför allt Vimarskolan.

Annons:

Nyligen släppte Skolverket sin rapport om lärarnas behörighet i de ämnen de undervisar i. Rapporten är inte längre lika illavarslande läsning som tidigare. Statistiken visar att fler har lärarlegitimation och i Sverige har fyra av fem lärare i grund- och gymnasieskolan behörighet i minst ett av sina undervisningsämnen. Andelen behöriga lärare i dessa skolformer har ökat med elva procentenheter jämfört med föregående läsår och med två procentenheter sedan Skolverket publicerade uppdaterad behörighetsstatistik i augusti ifjol. 

I Vimmerby är siffrorna muntrare läsning inom grundskolan än på högstadiet. I grundskolan finns det 126 tjänstgörande lärare och av dem har 91 lärare lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det är 72,2 procent. I riket är det 79 procent.

Bäst är siffrorna i svenska, där 83,1 procent av de tjänstgörande lärarna har legitimation och behörighet. I matematik är det 79,1 procent. I engelska är det 60,5 procent. 

Bäst på lågstadiet

Det är också stora skillnader mellan de olika nivåerna inom grundskolan. I årskurs ett till tre har 79,2 procent behörighet. I fyran till sexan är det 67,7 och på högstadiet är det 56,3. Motsvarande siffror i riket är 78,4, 74,1 och 73,2. Det är alltså högstadiet som sticker ut i allra högsta grad negativt. Och det är stora skillnader mellan de två högstadieskolorna.

Värre på Vimar

På Astrid Lindgrens skola har 63,6 procent behörighet eller legitimation. När det gäller Vimarskolan är det dock jobbig läsning. Färre än varannan (46,4 procent) har behörighet. Även när det gäller förskoleklass till årskurs sex är det fler behöriga lärare på AL-skolan. Där är det 86,4 procent mot 81,5 procent. 

Bra siffror på gymnasiet

På Vimmerby gymnasium är det nio av tio lärare som har behörighet i minst ett av deras undervisningsämnen. I både engelska och svenska är det 100 procent och i matematik 85,7. 

Dagens Vimmerby redovisar snart siffrorna för alla kommunens skolor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt