Annons:

  • Besöksdagen lockade många niondeklassare inför gymnasievalet

    Ludvig Fransson och Lucas Bengtsson från Hultsfred besökte el- och energiprogrammet på Vimmerby gymnasium. Foto: Ossian Mathiasson

  • Besöksdagen lockade många niondeklassare inför gymnasievalet

    Miona Rajacic från Virserum har inte bestämt sig vad hon ska gå för gymnasieprogram, men Ellen Frank från Hultsfred ska utbilda sig till frisör i Kalmar. Foto: Ossian Mathiasson

Besöksdagen lockade många niondeklassare inför gymnasievalet

Årskurs nio-elever från närliggande skolor besökte Vimmerby gymnasium på tisdagen.
– Vi tycker att besöksdagen ger mycket, säger Josefin Milde, skoladministratör på Vimmerby gymnasium. 

Annons:

Gymnasievalet närmar sig. Ett stort val, men absolut inte livsavgörande. Det kan för en del niondeklassare vara stressigt och svårt att veta vad man ska välja för gymnasium och program. 

Vimmerby gymnasium anordnade en programkväll i slutet av oktober och en besöksdag för både kommunens och närliggande kommuners elever i årskurs nio på tisdagen.

– Eleverna gavs möjlighet att besöka två program under besöksdagen, en timme per program. Om man inte hinner se det man vill se så kan man alltid kontakta studie- och yrkesvägledaren och komma hit en annan dag och göra ytterligare ett besök. Det är ändå ett viktigt val de gör innan den 15 februari, säger Josefin Milde. 

Vilka program är årskurs nio-eleverna mest intresserade av?

– Försäljning- och serviceprogrammet har det varit mycket besök på. Vi tror att det kan vara elever som är sugna på ekonomi. Det är likadant på samhällsvetenskapliga programmet och el- och energiprogrammet. Intresset för natur och teknik ligger mitt emellan, säger Milde. 

Milde berättar att det har anordnats två föräldramöten, ett på AL-skolan och ett på Vimarskolan, utöver programkvällen och besöksdagen. 

– Många elever kan redan nu känna att de har gjort sitt val. Viktigt att säga är att man blir högskoleförberedd på alla utbildningar.

"Mitt val börjar klarna"

Ludvig Fransson och Lucas Bengtsson från Hultsfred är två av många niondeklassare som ska välja gymnasium och program. Ludvig besökte fordons- och transportprogrammet och el- och energiprogrammet och Lucas samhällsprogrammet och el- och energiprogrammet.

– Det är såklart svårt att välja program när man är 15 år. Man får tänka på vad man tycker är roligt nu och bara för att utbildar sig till något så betyder det inte att man inte kan bli något annat. Mitt val börjar klarna nu när man får gå runt och kolla. Jag ska även åka runt och kolla på lite andra gymnasieskolor innan jag bestämmer mig. Jag tycker att Vimmerby har ett roligt gymnasium, säger Ludvig Fransson. 

– Jag känner efter detta besök att jag har fått bekräftelse på vad jag vill och att det är el- och energiprogrammet jag vill gå. Jag tror att det blir Vimmerby om jag inte väljer Oskarshamn, säger Lucas Bengtsson. 

Försäljning och service är populärt 

Intresset för att besöka försäljning- och serviceprogrammet på programkvällen och besöksdagen har varit stort.

– Vi hade 14 och 16 elever på förmiddagen och 20 och tio elever på eftermiddagen. Vi har 15 intag så det gäller att vara på hugget. Det är maximala 15 elever i både årskurs ett och två och tolv elever i årskurs tre, säger Annika Kronstrand, lärare på försäljning- och serviceprogrammet. 

Programmet har bytt namn från handel och administration till försäljning och service. 

– Jag tror att det har slagit väl ut bland våra butiker som tycker att det låter mycket bättre. Det är försäljning och service de jobbar med och inte handel och administration, säger Annika Kronstrand. 

Miona Rajacic från Virserum och Ellen Frank från Hultsfred, niondeklassare på Albäckskolan i Hultsfred, besökte försäljning och service och samhäll. 

– Det är ganska intressant, men det kanske inte riktigt är något för mig. Jag ska plugga till frisör i Kalmar, säger Ellen Frank. 

Miona Rajacic väljer mellan Vimmerby och Kalmar. 

– Det är bra att vi får komma på en sån här besöksdag för att se hur det är på gymnasiet. Samhäll media har gjort mig intresserad. Jag är kreativ och gillar att fotografera, säger Miona Rajacic. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt