Annons:

Länsstyrelsen kräver bättring av djurägare:

En lantbrukare krävs på åtgärder. Foto: Länsstyrelsen

Länsstyrelsen kräver bättring av djurägare: "Oacceptabelt förorenade av gödsel"

En djurägare i Vimmerby har brister i djurhållningen och krävs nu på bättring av Länsstyrelsen. Enligt myndigheten finns det ett flertal brister – däribland har djuren varit "oacceptabelt förorenade av gödsel".

Annons:

Länsstyrelsen genomförde en kontroll av djurhållningen på djurägarens fastighet den 30 januari i år. Vid kontrollen framkom ett flertal brister i djurhållningen.

"I långbåsen i ladugården hölls djur som var för stora i forhållande till storleken på båsen. Flera av korna och kvigorna var oacceptabelt förorenade av gödsel. Vissa djur hade hudrodnader på låren vilket tydde på att de har haft gödselpansar och att pälsen hade lossnat på grund av detta. Båsen var strödda med ett tunt lager spån som inte kunde anses som en godtagbar bädd", skriver Länsstyrelsen.

En ko var kraftigt svullen om vänster framben och ville tydligt inte stödja på benet. Kon stod i en onaturlig ställning med bakklövarna indragna längre in under kroppen än vad som är normalt. Kon hade behövt stå i en sjukbox med mjukt underlag, enligt myndigheten.

Inget yttrande

Djurägaren har inte inkommit med något yttrande, men har redogjort för planerade åtgärder vid ett telefonsamtal med Länsstyrelsen i februari i år. Mannen menade att han också redan vidtagit en del åtgärder. 

Länsstyrelsen gjorde en kontroll redan i februari 2018 och eftersom detta inte hade åtgärdats i januari 2019 drabbas nu djurägaren av ett föreläggande.

"Vid båda kontrolltillfällena har Länsstyrelsen bedömt att djurens tillsyn inte är tillräcklig. Detta tyder på att bristen inte är en tillfällig engångsföreteelse. Med tillräcklig tillsyn menas inte bara att man ska se djuren varje dag, man måste också agera på det man ser. När djur tillåts bli förorenade och inte heller tvättas när de blir förorenade, när djur som visar smärta inte hålls i sjukbox med mjukt underlag, när båsen inte anpassas efter djurens storlek och när djuren saknar en godtagbar bädd av strö, då kan inte tillsynen anses som tillräcklig", skriver Länsstyrelsen.

Föreläggande

Djurägaren har drabbats av ett föreläggande enligt djurskyddslagen. Enligt föreläggandet ska djurägaren i Vimmerby kommun ha tillräcklig tillsyn över djuren och vidta åtgärder när det behövs. Beslutet gäller omedelbart och i fortsättningen, meddelar Länsstyrelsen. Djuren ska också hållas tillfredsställande rena, slår man fast. Djur som behöver särskild vård ska kunna tas om hand lösgående i ett närbeläget och lämpligt utrymme, och ska där kunna inhysas individuellt. Utrymmet ska förses med en bekväm bädd vid behov. Om djur har uppenbart ont av stå upp gäller samma som ovan, fastslår Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen kommer att göra uppföljande kontroll för att se att beslutet har följts.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt