Annons:

Kalmars jubel kan fastna i halsen: "Långt ifrån beslut"

Kalmars kommunalråd Johan Persson (S) jublade över att hans stad är föreslagen som ny residensstad. Men nu varnar Kent Johansson, som tillsammans med Barbro Holmberg leder arbetet för regeringen, för att ropa hej redan. – Jag vill kalla det ett inspel, som alla inblandade kan fundera på. Jag dementerar inte, men det är mycket långt från några beslut, säger han till tidningen Östra Småland.

Annons:

I går skrev vi att regeringens indelningskommité var klara med sitt förslag till ny residensstad i den nya storregionen innehållande Småland, Östergötland och Öland. 

Det är något överraskande Kalmar väntas bli residensstad före Linköping, Norrköping, Växjö och Jönköping. Kalmars kommunalråd Johan Persson (S) var mycket nöjd. Men nu varnar indelningskommitén för att jublet kan fastna i halsen. 

– Man ska vara medveten om att den verksamhet som nu drivs i län och regioner kommer att placeras på flera olika orter. I Västra Götaland finns länsstyrelsefunktioner på 7-8 olika orter. I region Skåne fungerar det på samma sätt, säger Kent Johansson till Östra Småland.

– Det finns ett 20-tal olika verksamheter som ska ha en placering. Det handlar om kollektivtrafik, turism, sjukvård, kultur och liknande verksamheter.

Enligt det "inspel" som presenterades på måndagen föreslås Kalmar att bli ny residensstad, med säte för det som i dag är den statliga länsledning. Växjö ska bli centrum för det politiskt valda regionfullmäktige, Östergötland blir centrum för hälso- och sjukvård med universitetssjukhuset och Jönköping ska ta hand om regional utveckling, där det redan i dag finns flera statliga myndigheter.

– Det kommer att vara massor med fortsatta diskussioner, både med länen tillsammans och inom länen för sig. Det viktiga är att det också i fortsättningen sker i sen positiv nybyggaranda som har präglat samtalen så långt. Man ska inte vara låsta vid nuvarande indelning i olika funktioner. Det är inte alls säkert att den verksamhetsindelning vi har i dag gäller efter en ny regionindelning.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt