Annons:

Långsjöns rastplats bäst i Kalmar län

Långsjöns rastplats är bäst i Kalmar län

Långsjöns rastplats bäst i Kalmar län

Det är Riksförbundet M som har gjort kartläggningen av de större rastplatserna i Sverige och utsett den bästa rastplatsen i varje län. Under 2018 besöktes cirka 25 rastplatser två gånger och Långsjöns rastplats blev den bästa i länet.

Annons:

Det är Riksförbundet M:s vägombud som bedömt parkerings- och uppställningsmöjligheter, säkerhet, toaletter, lekutrustning, promenadstråk, belysning samt skötsel.

– Rastplatserna har stor betydelse för trafiksäkerheten, säger Bengt-Erik Nilsson, som är vägombud i norra Kalmar län.

Varje år besöker han och hans kollegor cirka 25 rastplatser i Kalmar län och på Öland två gånger för att till slut kunna kora den bästa rastplatsen i länet.

Varför valdes Långsjöns rastplats som den bästa?

– Den är tillgänglig, även för handikappade. Den ligger naturskönt, borden är fint utplacerade. Det finns en badplats nära och det går att hyra båt om man vill ro ut på sjön. Det ligger även en restaurang vid rastplatsen, säger Bengt-Erik.

Han säger till alla bilförare att man ska starta sin resa tidigt för att kunna ta flera raster under långa bilresor.

– En trött bilförare är lika farlig som en onykter bilförare.

Han tycker att alla bilförare ska visa hänsyn under sommaren.

– Det är många turistande bilförare ute i sommarsverige och de vet inte alltid hur de ska köra. Visa hänsyn och ge ett leende istället för ett ont öga. Det blir mycket bättre ute i trafiken på det sättet.

Kartlägger problem

Det är inte bara rastplatser och hur de sköts om som Bengt-Erik Nilsson ser till när han är ute och kör. Han tittar på vilka problem som uppstår i trafiken och vad som skulle kunna bli bättre.

– Jag har hållit på med det här jobbet i åtta år och under den tiden har rastplatserna blivit mycket bättre. Däremot ser jag hur utländska lastbilar ofta väljer att ställa sig över parkeringsplatser avsedda för personbilar. Det är ett problem som man måste komma till rätta med.

Han nämner att han också kartlägger vägarnas standard, både beläggningsmässigt och hur trafiksäkra de är.

– Riksväg 35 mellan Överum och Åtvidaberg är en farlig väg. Den har bra beläggning, vilket gör att bilförarna kör fort där. Vägen är smal och kurvig vilket gör att 35:an blir en farlig väg. Det borde bli en 2+1 väg för att vägen ska bli säkrare, säger Bengt-Erik Nilsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt