Annons:

SMALSPÅRET FÅR STORT BIDRAG –

Smalspåret har fått bidrag på 200 000 kronor. Foto: Ossian Mathiasson

SMALSPÅRET FÅR STORT BIDRAG – "MYCKET BETYDELSEFULLA"

Smalspåret mellan Västervik och Hultsfred tilldelas 200 000 kronor för att förbättra stråket. Pengarna kommer från Riksantikvarieämbetets bidrag för kulturarvsarbete.

Annons:

Totalt fördelas 16 miljoner till lokala museer och ideella kulturarvsverksamheter. I år beviljades 112 av 243 ansökningar och smalspåret är alltså en av de lyckliga mottagarna av bidraget. 

Smalspåret får två bidrag, det ena på 70 000 ska användas till att upprusta sidospåren i Spångenäs (utanför Tuna) och Vena och det andra på 130 000 till att reparera två hjulaxlar. 

– Sidospåren är mycket betydelsefulla för våra möjligheter att mötas med tågen och inte minst kunna ställa upp fordon, lasta utrustning och liknande vid våra underhållsarbeten, säger Daniel Niklasson, banansvarig vid Förvaltnings AB Smålandsbanan. 

Reparationen av hjulaxlarna kommer att göras i Tyskland. 

– Rparationen av hjulaxlarna till ett av våra diesellok är komplicerad och vi kommer att behöva skicka axlarna till Tyskland eftersom det inte finns något företag som utför denna typ av specialarbeten i Sverige längre, säger Mikael Lövstedt, ordförande i Tjustbygdens Järnvägsförening. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt