Annons:

Alexander från Vimmerby får inte ge blod – på grund av sin sexuella läggning

Alexander Högberg stoppas från att ge blod på grund av sin sexuella läggning. Foto: Simon Henriksson/Arkiv

Alexander från Vimmerby får inte ge blod – på grund av sin sexuella läggning

Alexander Högberg från Vimmerby får inte ge blod. Detta på grund av sin sexuella läggning.
– Att utesluta en så stor målgrupp när vi har blodbrist är superdumt, säger han.

Annons:

Mellan 80 000 och 120 000 män nekas att ge blod i Sverige. Detta med anledning av Socialstyrelsens regelverk som omöjliggör för män som har sex med andra män att ge blod om de har haft sex det senaste året. Inte ens om personerna lever i en relation med fast sexpartner gör någon skillnad. 

Alla homosexuella och bisexuella män som inte lever i celibat utesluts därmed. 

En av alla de män som inte får lämna blod är Alexander Högberg från Vimmerby. Högberg, som numera bor i Kalmar, är bisexuell och skrev på Internationella blodgivardagen en debattartikel som publicerades i Östra Småland och Barometern. 

– Att utesluta män utifrån sexuell läggning ser jag som helt orimligt. Som jag ser det – och som många läkare ser det – är det mer rimligt att bedöma det utifrån sexuellt risktagande. Det har Kanada nyligen infört och Sverige ser upp till Kanada i många frågor. Jag hoppas att vi sneglar på deras lagstiftning, säger Alexander Högberg. 

"Tror att jag ljuger"

Han säger att alla han pratar med det om blir överraskade. 

– Alla tror att jag ljuger. Jag tycker att lagstiftningen är förvånande. Jag förstår att det handlar om patientsäkerhet och att vi inte kan del ut smittat blod, men i dag har vi en teknologi som kan upptäcka blodsjukdomar inom de här tre månaderna där man inte får ha en ny sexpartner. Man hinner upptäcka det och det här är absolut en lagstiftning som måste ses över, säger Högberg och fortsätter:

– Det är ingen mänsklig rättighet att ge blod, men det är en mänsklig rättighet att få blod och just nu har vi blodbrist i Sverige. Att då utesluta en så stor målgrupp är superdumt.

Alexander menar att lagstiftningen är djupt diskriminerande.

– Det är inget argument nog säger en del, men det tycker jag att det är. Det här rör en stor målgrupp som har varit utsatt genom tiderna och som fortfarande är utsatt. Vi ser en ökad homofobi runt om i världen. Det här baseras på en konservatism från 70-talet när aids och hiv var stort och då just bland män som ligger med män.

Kommer upp på kongressen

Att homosexuella och bisexuella män nekas att ge blod beror på just risken för hiv. Men under fjolåret var det bara 39 män som diagnostiserades med hiv.

– Risken är väldigt liten och det finns inget risktagande om du har samma partner hela tiden.

Tidigare har Högberg, som är kassör och studieledare för SSU Kalmar län, lämnat in en motion i frågan. Den kommer upp på SSU:s kongress i augusti.

– Förbundsstyrelsen har ställt sig bakom motionen och jag hoppas att man tar tag i frågan. Gör man det kanske vi kan se en förändring om ett och ett halvt år.

Tror på förändring

Han tror definitivt att det kan bli ett stöd för en förändring av lagstiftningen i riksdagen.

– Sverige brukar gå emot konservativa krafter som vill förhindra HBTQ-personers rättigheter. Jag har fått mycket kritik och negativa kommentarer, men också väldigt mycket positiv feedback. Jag har svårt att se att Socialdemokraterna inte ska ställa sig bakom och ser inga konstigheter att göra en utredning. Jag är positiv och tror på en förändring.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt