Annons:

Klart: Så mycket statliga pengar får de lokala biblioteken

Biblioteken i Hultsfred, Virserum och Högsby får även vid den andra utdelningen 1,8 miljoner kronor från Kulturrådet. Foto: Ossian Mathiasson

Klart: Så mycket statliga pengar får de lokala biblioteken

220 miljoner kronor går ut till kommunerna i Sverige för att i huvudsak stärka biblioteken. Precis som förra året får biblioteken i Hultsfreds kommun 1,8 miljoner i partnerskap med Högsby.
– Det var en lättnadskänsla när vi fick beskedet, säger Hampus Eriksson på Hultsfreds bibliotek.

Annons:

Det är Regeringen som har beslutat att låta Kulturrådet fördela drygt 225 miljoner kronor per år under tre års tid till bibliotek i satsningen ”Stärkta bibliotek i hela landet”. 

Regeringens satsning har gått in på andra året och nyligen kom beskedet för hur Kulturrådet fördelar anslaget på totalt 220 miljoner kronor. 

Hultsfreds kommuns två bibliotek, Hultsfred och Virserum, fick tillsammans med Högsby kommun 1,8 miljoner kronor vid den första fördelningen och det är pengar som de använder under 2019. Nu kommer nästa samma positiva besked. De får 1,8 miljoner kronor till arbetet under 2020, vilket är den högsta siffran i Kalmar län. Vimmerby kommun tilldelas 600 000 kronor och Västerviks kommun får nöja sig med endast 130 000 kronor. 

– Vi pustade mest ut faktiskt. Vi har ändå anställda i det här projektet som vi startade förra året. Man kan aldrig veta säkert om det blir några pengar men jag trodde att vi skulle få det. Frågan var mest hur mycket det skulle bli då vi ansökte om 3,5 miljoner kronor. Vi ville få till en digital satsning men vi fick pengar för integrationsbiten, säger Hampus Eriksson. 

"Hoppas på en god utveckling"

Hultsfreds och Virserums bibliotek har satsat på aktiviteter för barn och likaså personer med annat modersmål än svenska, bland annat Häng på bibblan, bokklubb och sagostund. På Campus har en verksamhet med ett minibibliotek byggts upp och på Virserums bibliotek har man aktiviteter kring integration. Syftet med satsningen som Regeringen har fått till är att utjämna och minska klyftor som finns i dag, till exempel läsklyftor eller digitala klyftor. 

– Man kan egentligen söka pengar för vad som helst men vi har valt att fokusera på mångfald och integration, vilket är likadant som förra gången. Vi har sett över det vi har gjort och vill utveckla arbetet, säger Eriksson.

Hur ser du på fortsättningen?

– Vi hoppas på en god utveckling till hösten. Det har redan varit ett fantastiskt halvår och mycket av planeringen till hösten är klar.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt