Annons:

Äldre bröt nacken – lämnades kvar på boendet i över två dygn

En person i 90-årsåldern lämnades kvar på äldreboendet i Hultsfred i över två dygn trots att hen brutit nacken. Foto: MostPhotos/Genrebild

Äldre bröt nacken – lämnades kvar på boendet i över två dygn

En brukare på ett äldreboende i Hultsfred bröt nacken efter ett fall. Trots det tog det två och ett halvt dygn innan personen fördes till sjukhus.

Annons:

Personen är cirka 90 år gammal och händelsen inträffade i slutet av maj. Trots det tog det över två dygn innan personen fördes till sjukhus. Kommunen fick in en synpunkt på sitt agerande den 29 maj och har själva gjort en utredning av händelsen.

Personen ramlar ofta och föll två gånger den 25 maj. Efter fallet klagade hon på smärtor i nacken och på andra ställen i kroppen. Dagen efter hade personen en blödning i nacken och var blåslagen på flera andra ställen. Smärtan fortsatte att tillta, men först den 28 maj skickades personen till sjukhus. Där visade det sig att personen ådragit sig en fraktur i nacken.

Identifierat flera brister

I utredningen skriver kommunen att det inte går att förbjuda personer att förflytta sig, men man konstarerar också att vården brustit i kommunikationen och i dokumentationen. Dessa bitar ska nu formaliseras ytterligare och förbättras.

”Huruvida berörda parter har uttryckt sig är svårt att ta reda på i efterhand men sjuksköterskan gjorde bedömning att läget inte var akut. Med facit i hand kan man alltid diskutera om bedömning och åtgärd hade kunnat vara annorlunda”, skriver kommunen i sin utredning.

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg som nyligen avslutade sin utredning där man godkände kommunens åtgärder: 

"Enligt IVO framstår vårdgivarens slutsatser som rimliga och adekvata. Vårdgivaren har vidtagit och planerar att vidta åtgärder för att hindra att något liknande inträffar igen", skriver myndigheten i sitt beslut. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt