Annons:

  • Totalt mobilförbud införs på AL-skolan:

    Josephine Svensson räknar med reaktioner till följd av AL-skolans nya mobilförbud. Foto: Jakob Karlsson/Pixabay

  • Totalt mobilförbud införs på AL-skolan:

    Vårdnadshavare kommer inte kunna nå sina barn på deras mobiltelefoner under skoltid.

Totalt mobilförbud införs på AL-skolan: "Känner inte att vi straffar dem"

Helt mobilfritt. Det ska Astrid Lindgrens högstadium bli det här läsåret. Elevernas mobiltelefoner plockas in på morgonen – och återfås när skoldagen är slut.
– Det har varit mycket oroliga elever, säger rektorn Josephine Svensson.

Annons:

Betydligt strängare regler kring mobiltelefoner införs på högstadiet på Astrid Lindgrens skola i höst. Inför varje skoldag ska eleverna få lämna från sig sina mobiltelefoner och inte återfå dem förrän skoldagens slut.

– Det blir en skoldag utan mobiltelefon, säger Josephine Svensson, rektor på AL-skolan.

Anledningen till förändringen är flera, berättar hon.

– Vi har försökt att jobba så att man tar in mobilerna inför varje lektion, men vi har tyckt att det har varit svårt att nå något resultat fullt ut. Vi har fått ägna mycket tid åt att kämpa med att få in mobilerna. Det har tagit tid från undervisningen och elevernas lärande och så tycker jag inte att det ska vara. När man är 13, 14 år tänker man inte på det, men det är vår uppgift att hjälpa dem att ha fokus på undervisning och lärande.

Regeringen har lagt ett förslag om mobilförbud i skolan, men det har ännu inte varit uppe i riksdagen för omröstning.

– Vi tänker att vi föregår det och ligger i framkant på det som är på gång. Det finns också mycket forskning kring hur mobiltelefoner stör lärandet och hjärnans aktivitet och koncentrationen. Nu försöker vi hjälpa till att eliminera de störande momenten och ge möjlighet till bättre undervisning.

Är det inte integritetskränkande att ta deras telefoner från dem hela dagen?

– Nej, det känner jag inte. Jag som rektor är ansvarig för deras skolgång och inget stödjer att de behöver ha en mobil i sin skolgång. Det är väldigt lätt att man styr med annat. Vi förutspår att det kommer uppstå en del diskussioner, men det är viktigt för oss att det blir aktiviteter för ungdomarna när det är rast och hålor. Vi kommer också försöka styra om så det blir så lite håltimmar som möjligt.

Straffar man inte de elever som också sköter sig på det här sättet?

– Nej, jag tänker inte att vi straffar dem. Även för de som sköter sig är det en jättebra möjlighet att studera mer i skolan och minska ned skolarbetet hemma. Vi har försökt att eliminera antalet håltimmar, men det kan förstås bli inställda lektioner. Då är vår uppgift att hitta andra aktiviteter åt dem och försöka få till en ökad social samvaro fysiskt. 

Är ni rädda för konfliktsituationer?

– Jag tänker att det kan bli en del konfliktsituationer i början och att vi behöver jobba på att få in rutinen. Vi lär absolut möta situationer som är mindre trevliga och mindre lätta. Så småningom är jag övertygad om att det här kommer bli positivt, men det kan dröja innan alla är med på det. Alla kommer se vinsterna av det här. När det sker konflikter kanske det inte blir lika oroligt för att man inte lika snabbt får kommunikationsvägar. Det gör att färre blir inblandade. Jag tror vi minskar sådana situationer avsevärt.

"Oroliga elever"

Eleverna som ska börja åttan och nian fick informationen kort före sommarlovet. 

– Vi har också skickat brev till både eleven och vårdnadshavaren. I skolstarten kommer vi träna på det här, det blir en ny rutin. 

Hur har responsen varit?

– Det har varit mycket oroliga elever. De undrar hur det här ska bli, så här kan ni väl ändå inte få göra och så vidare. Det har varit mycket reaktioner, men från vårdnadshavare upplever vi att det här varit positivt till största del. Det är klart att det är mycket frågor likt vem som ska ta hand om mobilen, vad händer om den blir stulen eller går sönder. Vi kommer att jobba med att introducera det och berätta varför vi gör så här. Jag tror inte alla köper det, men vi ska skapa en så bra grund som möjligt för att få förståelse.

Hur ser ni på aspekten att barn och unga kan missa viktig information från föräldrar eller andra?

– Informationen vi skickat ut till vårdnadshavare är att kontakta expedition eller fritidsledare om något allvarligt sker. Det blir en tillbakagång till hur det var förr kan man säga. Oftast är det inte akuta saker som händer och sker och kompisar och föräldrar kontaktar barnen utan att veta om de har lektion eller är upptagna med något annat. Men såklart måste det finnas en möjlighet att nå sina barn även under skoltid.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt