Annons:

Rektorn om klagomålet:

Rektorn Josephine Svensson bekräftar att det finns motsättningar mellan elever på skolan.

Rektorn om klagomålet: "Finns motsättningar mellan elever"

En vårdnadshavare slår larm om situationen på AL-skolan i ett klagomål till kommunen. Högstadiets rektor Jospehine Svensson bekräftar också att det finns motsättningar mellan elever baserat på etnicitet.
– Problemen går upp och ned. Jag skulle inte vilja säga att de är större nu än för tio år sedan, säger hon.

Annons:

En person upprörs över vad hen beskriver som en ohållbar situation på Astrid Lindgrens skola. I ett klagomål till kommunen ger hen en mörk bild över hur det ser ut på högstadiet. Enligt klagomålet styr en grupp elever hela skolan – och elever som går emot det blir dödshotade. 

– Det kan vara en känsla som någon har fått, men jag måste agera utifrån det som vi ser händer i skolan och måste lyssna på de synpunkter som kommer in. Det är så vi måste bemöta problemet också, säger rektorn Josephine Svensson.

Enligt den som har skrivit klagomålet är det flera som har samma uppfattning. Finns det här problemet på skolan?

– Vi har grupper i skolan, så är det. Det är inget speciellt nytt och det finns motsättningar mellan grupperna. Jag vill säga att vi jobbar hårt med detta dagligen och min bild är att det inte är så utbrett som någon kan tycka att det är. Men det är absolut en utmaning som vi har och jobbar med.

Bilden som målas upp är att det finns etniska motsättningar på den skola som är klart mest mångkulturell i Vimmerby. Det är en bild som Josephine Svensson till viss del bekräftar. 

– Det finns motsättningar mellan elever som är baserade på etnicitet. Det är så här att skolan har i uppdrag att arbeta för att se till att det inte finns sådana här former av diskriminering på skolan och där går vi efter våra diskrimineringsgrunder. Ibland uppstår det problematik och i det här fallet är det så. Vi jobbar efter det och försöker hantera det. 

Hur har det kunnat bli så?

– Jag tänker att det är relativt naturligt att det kan uppstå konflikter med elever från olika grupper. Det finns många olika uppfattningar och upplevelser av omvärlden. Nu möts man på samma arena och när man möts på en arena som en skola är, med många människor och ungdomar på trång yta, då kan det uppstå konflikter som har olika karaktärer, grad och storlek. Då behöver man hantera det utifrån hur det ser ut.

"Följer hur samhället ser ut"

Astrid Lindgrens skola har länge varit en skola med många elever som har olika bakgrund. Men att problemen skulle ha blivit större med åren vill Josephine Svensson inte säga.

– Jag skulle inte vilja säga att problemen är större nu än för tio år sedan, men det går upp och ned likt många andra problem. Det följer hur samhället ser ut i stort. Jag har erfarenhet av den här skolan långt innan jag blev rektor och jag kan se att problemen har olika karaktär. Våra utmaningar i dag står mer i vad som händer på sociala medier. Ibland dyker det upp saker i skolan som har hänt vid sidan av skolan.

Enligt den här personen finns det en mindre grupp som står upp mot det här och det har lett till att de har blivit misshandlade och hotade. Vad tänker du om det?

– Jag vill inte kommentera det som inte specifikt framkommit i klagomålet. Det känner jag att jag inte kan bemöta. Jag kan bara beskriva det mer generellt.

Hur kommer du att gå vidare med det här klagomålet?

– Jag ser allvarligt på det. Man ska alltid se allvarligt på när någon framför en synpunkt och hantera det utifrån den personens känsla, vilket inte alltid är lätt. Det här är någon som står bredvid och hör i andra hand. Men jag måste ta det på allvar och hantera det utifrån de regler och förordningar vi har.

Tar ni sådana här problem på tillräckligt stort allvar?

– Det gör vi absolut. Vi jobbar väldigt hårt med både individer och grupper, och har tagit ett stort kliv framåt. Det hoppas vi ska visa sig längre fram. Vi pratar mycket om hur man behandlar varandra, vilket stöd man kan ta som hjälp och hur man ska vara. Vi vuxna måste finnas där som stöd. 

Är det en orättvis bild som målas upp av AL-skolan, anser du?

– Det kan finnas de som tycker annorlunda, men jag tycker att bilden är orättvis. Jag vill inte säga att problemen är så utbredda, men de är absolut allvarliga. Alla problem vi har är allvarliga och det måste vi jobba med.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt