Annons:

Över 50 tonåringar tog sitt liv förra året –

Antalet självmord bland tonåringar ligger tyvärr kvar på en stabil nivå. Foto: MostPhotos

Över 50 tonåringar tog sitt liv förra året – "Inte samma referensram"

Förra året begick 52 tonåringar självmord i Sverige. Totalt har 464 barn och ungdomar tagit sitt liv de senaste tio åren i Sverige.
I Kalmar län handlar det om knappt 20 tonåringar.

Annons:

Det visar ny statistik från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Det är lite dystert att siffrorna för unga har legat stabilt under en längre tid, medan siffrorna för andra åldersgrupper går upp och ner men ändå minskar något över tid, säger Britta Alin-Åkerman, psykolog och självmordsforskare på Karolinska institutet, till Siren.

Någon enkel förklaring till varför det är svårt att få ner självmordstalen bland unga finns inte. Britta Alin-Åkerman tror att det kan vara en sammansatt bild som gör att ungdomar i dag tycks må sämre. Hon nämner bland annat att skolans ökade fokus på eget ansvar och valfrihet kan missgynna dem med koncentrationssvårigheter. 

Nätmobbning och pressen från sociala medier kan också påverka ungdomar i hög grad. Även i Sverige har ungdomar hetsats till att ta sitt eget liv.

"Inte samma referensram"

Färst tonåringar har tagit sitt liv i Blekinge de senaste tio åren. Flest har gjort det i Norrbotten.

– En ung människa som börjar fundera på att livet inte är värt att leva tror att man alltid kommer att må så dåligt. Unga har inte samma referensram som de som har levt längre och vet att livet inte alltid är en dans på rosor, men som också vet att det går att komma tillbaka.

Precis som generellt är det fler unga män än kvinnor som begår självmord. Men där syns det inte lika tydligt. 

– Även pojkar och unga män har inte riktigt samma förmåga att söka sociala kontakter som kvinnor, och får då inte heller hjälp. Fortfarande är det så att man redan tidigt ställs inför kravet på manlighet, att man inte ska må dåligt och att man ska klara sig själv, säger Britta Alin-Åkerman till Nyhetsbyrån Siren.

Den som har självmordstankar kan till exempel vända sig till Vårdguidens hjälplinje eller till de ideella organisationerna Mind, Bris och Suicide Zero.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt