Annons:

Kraftigt ökat SD-stöd i ny mätning

JImmie Åkessons parti Sverigedemokraterna kan inte längre ses som ett enfrågeparti, menar Novus efter att ha analyserat svaren i en ny mätning. Foto: Simon Henriksson

Kraftigt ökat SD-stöd i ny mätning

I nio av väljarnas tio viktigaste frågor placerar svenska folket Sverigedemokraterna som topp tre bland samtliga partier. Det visar en ny mätning från SVT/Novus.

Annons:

I en mätning gjord för SVT menar opinionsmätningsföretaget Nouvs att Sverigedemokraterna inte längre kan ses som ett enfrågeparti. I mätningen tar SD rejäla kliv jämfört med senaste mätningen för fem år sedan, och är nu topp tre i nio av väljarnas tio viktigaste frågor.

Det är bara i frågor rörande skola och utbildning som Sverigedemokraterna hamnar utanför topp tre bland partierna med mest stöd. I samtliga övriga nio frågor återfinns SD topp tre.

Etta i invandringsfrågan

Liksom tidigare toppar SD förtroendet i invandringsfrågan, men nu ligger de även tvåa i lag- och ordning och i pensionsfrågan, samt trea i sex övriga. Dessa är sjukvården, miljö och klimat, äldreomsorg, landets ekonomi, jobb/sysselsättning samt skatter.

För fem år sedan låg Sverigedemokraterna topp tre i endast fyra av de tio frågor som väljarna då ansåg vara viktigast.

"Inte längre ett enfrågeparti"

Torbjörn Sjöström, som är vd för Novus, säger så här till SVT Nyheter:

– Det mest påtagliga som vi kan se i våra senaste mätningar är att Sverigedemokraterna har stärkts i många politiska frågor. Så nu kan man inte längre säga att Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti som bara kretsar kring invandringsfrågan, säger Torbjörn Sjöström, som är vd på Novus, till SVT Nyheter.

Av samtliga partier är det endast Socialdemokraterna som återfinns topp tre i samtliga frågor, och toppar fem av dessa.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt