Annons:

  • Nu satsar han på ett kafé utöver det vanliga i Vimmerby – öppnar i dag

    Nu öppnar Diwan Ahmed Café Deluxe i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

  • Nu satsar han på ett kafé utöver det vanliga i Vimmerby – öppnar i dag
  • Nu satsar han på ett kafé utöver det vanliga i Vimmerby – öppnar i dag
  • Nu satsar han på ett kafé utöver det vanliga i Vimmerby – öppnar i dag

Nu satsar han på ett kafé utöver det vanliga i Vimmerby – öppnar i dag

Tankarna har funnits i över ett år. I dag öppnar Diwan Ahmed Café Deluxe i Vimmerby.
– Jag vill göra något utöver det vanliga, säger han.

Annons:

Lokalen i centrala Vimmerby blev tom efter att Nordawaystore flyttat ut. Då blev Diwan Ahmed intresserad – och i dag öppnar han Café Deluxe för Vimmerbyborna efter många månaders slit.

– Det har varit väldigt mycket jobb. Lokalen var i princip helt rutten och nu har vi byggt om allt och fräschat upp det från grunden. Jag vill göra något utöver det vanliga. Det är bakelser i lyxformat där allt bakas på plats. Vi har en egen bagerska som gör allt, säger Diwan Ahmed.

Konceptet, som han arbetat fram under många timmar, handlar dock främst om kaffe. Diwan samarbetar med den unge entreprenören Sebastian Balck från Kalmar. Balck Coffee heter hans egna kafferosteri.

– Han är leverantör av kaffet. Det är speciella bönder med mindre företag och han betalar 400 procent mer för kaffet eftersom de handplockar de finaste kaffebönorna som finns. Det är som att jämföra rutten frukt och mogen frukt, säger Diwan Ahmed och fortsätter:

– Han ska också göra en särskild kaffeböna som han mixar av två olika, som bara vi kommer ha här. Det blir kaffe i världsklass från olika länder med en sort som bara vi har.

Tänkt utanför boxen

Att tänka utanför boxen har varit viktigt för honom i processen fram till dagens öppnande.

– Jag började på allvar för sex, sju månader sedan och har konceptet nedskrivet på 100 sidor. Jag har varit väldigt nogrann med planeringen och det är allt från miljövänliga sugrör till ekoservetter. Jag har verkligen velat gå utanför boxen. Öppnas det en restaurang är det ofta rätt likt de som finns sedan tidigare, men här sticker vi ut med allt. Det ska vara lyxigt och det är ätbart guld i bakelserna. Allt ska vara top notch. 

Han satsar också stort på öppettiderna. Det blir öppet sent måndag till torsdag och fredag-lördag är det öppet hela vägen till 22. Det kommer också vara öppet på söndagar.

– Då vet jag av erfarenhet att många vill fika, men då har många stängt. Det ska inte vi ha.

"Kul med nytt koncept"

Det är dock verkligen inte "bara" ett kafé som Divan Ahmed öppnar. Allteftersom kommer det tillföras mer och mer.

– Vi kommer ha sallader, baguetter och frallor direkt. Vi kommer också lägga till en pannkaksbuffé inom snar framtid och sedan lägga till brunch också. Det finns i många storstäder, men inte här riktigt. Vi kommer också få alkoholrättigheter inom kort och sedan siktar vi på att ha fotbollskvällar framöver också. En del kommer vi hålla hemligt också. Vi ska inte köra alla kort direkt, utan det ska ske en utveckling. Vi kommer också anpassa oss efter årstiderna. 

Det finns både en över- och undervåning på Café Deluxe och ett 25-30 tal personer kan vara där och fika samtidigt.

– Det känns väldigt trevligt och kul att skapa ett koncept som inte finns här riktigt. Jag har inte sett så här hemtrevliga kaféer förut och då har jag varit runt i både Stockholm och Göteborg. Vimmerby är en mysig stad med mysigt folk och då behövs det ett mysigt ställe.

Företag kommer även ha möjlighet att hyra undervåningen och ibland kommer kända Vimmerbybor att komma dit för att berätta om sitt liv.

– Vi har också samarbeten med Boston, Smak by Simon och Klipphörnet som kan ge lite olika rabatter. Vi kommer även ha studentrabatter för gymnasieelever och pensionärsrabatt kommer också komma.

Siktar på kedja

Fyra arbetstillfällen skapas när Café Deluxe öppnar. På sikt vill han ta sitt koncept vidare.

– Målet på sikt är en kedja och alla måste börja någonstans. Jag litar på Vimmerby och att det här behövs här, men det stora målet är en kedja. Jag tittar mot Linköping och Västervik i första hand, men nu öppnar vi här först. 

Utöver Diwan Ahmed finns även Zaher Shamme med som investerare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt