Annons:

Var tredje svensk drömmer om att starta eget företag

Var tredje svensk drömmer om att starta eget. Foto: Pixabay

Var tredje svensk drömmer om att starta eget företag

Var tredje svensk har en dröm om att starta eget företag. Rädsla för ekonomisk otrygghet och svårigheter att få fram startkapital är vanliga skäl till att inte ta steget.
Det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Visma.

Annons:

30 procent av svenskarna drömmer om att starta ett eget företag. Bland unga mellan 18 och 29 år är det hela 43 procent som lockas av småföretagslivet. Det är fortfarande vanligare bland män än kvinnor att drömma om eget företag. 36 procent av männen uppger att de vill starta eget jämfört med 24 procent av kvinnorna.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För att Sverige ska fortsätta att må bra även på sikt behöver fler vilja och våga ta steget till eget, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Fler än hälften uppger att en rädsla för ekonomisk osäkerhet i samband med sjukdom är ett viktigt skäl till att de har avstått från drömmen. Krångliga regelverk (43 procent) och svårigheter att få fram startkapital (36 procent) är andra vanliga skäl som står i vägen för företagsdrömmarna.

– Tack vare moderna digitala verktyg är det lättare än någonsin att starta och driva sitt eget företag. Då är det inte rimligt att vi låter rädsla för en otrygg tillvaro skrämma bort så många från att förverkliga sina idéer, säger Boo Gunnarson.

Under 2019 har 48 000 nya företag startats i Sverige. Det är en ökning med 3,7 procent jämfört med perioden januari-september förra året.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt