Annons:

Positiva trender bland ungdomarnas droganvändande

Anja Persson,ungdomspedagog och ANDT-samordnare på Vimmerby kommun, ser flera positiva trender bland kommunens ungdomars droganvändande. Foto: Micael Rundberg

Positiva trender bland ungdomarnas droganvändande

Vimmerby kommun har sammanställt resultatet av sin årliga drogvaneundersökning. I år var det eleverna i tvåan på gymnasiet som frågades ut, och från kommunens sida ser man flera positiva trender.

Annons:

I över 15 år har Vimmerby kommun låtit genomföra undersökningen om ungdomars drogvanor. Vartannat år är det elever i åttan som får svara på frågorna, vartannat år eleverna i årskurs två på gymnasiet.

I år var det de sistnämndas tur, och nu är svaren från undersökningen, som genomfördes i mars och besvarades av 112 ungdomar (svarsfrekvens på 56 procent), sammanställda och klara.

"Ser ganska bra ut"

– Generellt kan vi säga att det ser ganska bra ut. Det är färre ungdomar än någonsin i Vimmerby som dricker alkohol. I och för sig inte helt oväntat, utan det är en trend som vi har sett i flera år nu, säger Anja Persson, ungdomspedagog och ANDTS-samordnare på Vimmerby kommun.

– Positivt också att vi kan se att föräldrar blir allt mindre tillåtande vad gäller att deras ungdomar dricker alkohol, samt att debutåldern för alkohol konstant förskjuts. I dag ligger den på 15-17 år, jämfört med 13-15 år för fem år sedan, berättar hon.

Oförändrade rökvanor 

Om man tittar på ungdomarnas rökvanor är dessa oförändrade. Andelen ungdomar som vare sig röker varje dag eller vid enstaka tillfället ligger på 76 procent

Sju procent av ungdomarna uppger att de röker varje dag.

– Där vi kan se lite oroväckande siffror är snusning. 2017 var andelen ungdomar som inte snusar alls 91 procent, i år landade den på 82 procent. Fyra procent uppger att de snusar varje dag, berättar Anja Persson.

Vad drar du för slutsats av de siffrorna?

 – Det är lite oklart, och något som vi måste analysera vidare. Här måste vi sätta in mer arbete. Kanske beror det på att man tror att snus ska vara mindre farligt än rökning. Men utifrån vissa aspekter, exempelvis beroendeaspekten, är snus farligare eftersom nikotinet är starkare, säger Anja Persson.

Hur ser statistiken ut för narkotikabruk?

– Sju procent anger att de har använt narkotika under 2019. Svaren på frågan vilken narkotika som avses handlar det nästan uteslutande om cannabis.

Hur skulle du vilja sammanfatta undersökningens resultat?

– Det är inga alarmerande siffror, och vi hoppas att trenden fortsätter, säger Anja Persson.

Hela drogvaneundersökningen finns att läsa på Vimmerby kommuns hemsida.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt