Annons:

Poliser från norra länet kommer skickas till Malmö efter skjutningarna, berättar Anders Pleijel. Foto: Arkivbild

Poliser från norra länet kommer skickas till Malmö efter skjutningarna

Polisen har utlyst en särskild händelse efter den senaste tidens skjutningar i Malmö. Det kommer ge kraftigt ökade resurser till polisen i Sveriges tredje största stad, men påverkar därmed också andra områden.
– Vi kommer skicka ned folk för att stötta upp, säger lokalpolisområdeschefen Anders Pleijel.

Annons:

En mängd skjutningar med dödlig utgång har inträffat på kort tid i Malmö. Förutom en rad skottlossningar skedde ett sprängdåd i staden i söndags. En 15-årig pojke sköts nyligen till döds och nu har polisen utlyst en nationell särskild händelse. Den nationella händelsen gäller den grova brottsligheten i stort i Malmö.

Polisens hårdsatsning för att få bukt med gängkriminaliteten och dödsskjutningarna i Malmö kommer få effekter på andra håll i landet. Polisresurser från Kalmar och Kronoberg, som ingår i Region Syd precis som Malmö, kommer att skickas ner till Sveriges tredje största stad. 

– Vi har haft en uppkoppling i dag och det här är en särskild händelse. Vi i polisregion Kalmar/Kronoberg har fått en del uppgifter och ska skicka ned en del folk dit för att stötta upp, säger Anders Pleijel, lokalpolisområdeschef i norra länet. 

Har ni fått någon numerär att förhålla er till?

– I dagsläget är det en hel del yttre polis och ett antal utredare, men det är inte helt färdigt. Vi kommer ställa upp, det är självklart. Men kanske blir det enklare för oss i och med att det här är en nationell händelse. Tidigare har det varit regionala händelser och då tar man den numerären man har i regionen. Nu är det mycket möjligt att vi i Västervik, Vimmerby, Oskarshamn och Hultsfred klarar oss bättre den här gången eftersom det är långa sträckor. Däremot kommer nog Ljungby och Växjö få släppa mer folk, eftersom det ligger betydligt närmare Malmö än vad vi gör. 

Påverkar här

Att både släppa ned poliser i yttre tjänst och utredare kommer förstås påverka här i norra länet.

– Ju mer folk vi släpper till den särskilda händelsen, desto mer får man gå ned på lägre fart här. Det är naturligt och det här är en extraordinär händelse vi måste stävja. 

Vad tänker du om det som händer i Malmö?

– Det är knappt så man tror det. Det är klart att det är en otäck utveckling.

Exempel på tidigare nationella särskilda händelser i Sverige är flyktingströmmen 2015 och terrordådet på Drottninggatan 2017.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt