Annons:

Stora skillnader i kommunernas kostnad för elevhälsa

Det är stora skillnader i kommunernas kostnad för elevhälsa i landet. Vimmerby, Hultsfreds och Västerviks kommuner ligger relativt lika, och samtliga klart under rikssnittet avseende kronor per grundskoleelev 2018.

Annons:

I Boxholm är kostnaden för elevhälsan i den kommunala grundskolan lägst i landet, 1 100 kronor per elev för 2018.

Rikssnittet ligger på 3 500 kronor, enligt den senaste statistiken från Skolverket. Det skriver nyhetsbyrån Sirén, som har jämfört siffrorna.

– Det finns reglerat i skollagen vad som ska ingå i elevhälsan, men hur man utför det ser olika ut, säger Eva Hjörne, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, till Sirén.

Dyrast är elevhälsan i Arjeplog, där den kostar 12 000 kronor per elev 2018.

Tre procent av skolans kostnader 

Totalt sett står elevhälsan för drygt tre procent av den kommunala grundskolans kostnader, enligt Skolverkets siffror.

I statistiken ingår kostnader för bland annat skolläkare, skolsjuksköterskor och skolkuratorer, men däremot inte kostnader för till exempel lokaler, elevassistenter och skolvärdar.

Hur elevhälsan är organiserad och vad kommunerna har rapporterat in till Skolverket kan också ligga bakom skillnader i siffrorna.

"Hela skolans angelägenhet" 

I den senaste skollagen står det att elevhälsan främst ska arbeta förebyggande och hälsofrämjande

 – Då måste man jobba på ett annat sätt och det är det som skolorna har haft lite svårt med, för de har inte vetat riktigt hur man ska göra, säger Eva Hjörne.

Hon menar att det är viktigt att hela skolan är med i arbetet.

– Elevhälsa behöver bli hela skolans angelägenhet, inte bara ett team med olika professioner. Man måste samverka med den pedagogiska personalen och eleverna ska också ha ett inflytande. Det är då det blir ett framgångsrikt elevhälsoarbete, fortsätter hon.

Hultsfred har lägsta kostnaden

Kommunerna i norra Kalmar län ligger väldigt lika avseende årliga kostnader för elevhälsa, samtliga långt ner på listan över Sveriges samtliga kommuner.

Västervik har den 215:e högsta kostnaden av landets 290 kommuner med 3 060 kronor per elev 2018, Vimmerby (226:a) 3 000 kronor och Hultsfred (252) 2 760 kronor.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt