Annons:

Regionen minskar fossila utsläppen rejält

Nästan all kollektivtrafik i länet går på fossilfria drivmedel. Foto: Ossian Mathiasson

Regionen minskar fossila utsläppen rejält

Regionen har minskat sin klimat- och miljöpåverkan rejält. 2018 kördes 99,2 procent av kollektivtrafiken på förnyelsebara drivmedel.

Annons:

Det ger en fjärdeplats i länet. Ökningen från 2009 är hela 44,2 procentenheter. Även antibiotikaförskrivningen har minskat rejält. 2018 skrevs 266 recept ut per 1 000 invånare jämfört med 353 recept 2009. 

Även när det gäller andelen ekologiska livsmedel och effektivare energianvänding har regionen gjort förbättringar. Två områden där Kalmar sticker ut i negativ rikting är avfallsåtervinning (inklusive matavfall) och utsläpp kopplade till medicinska gaser.

– När miljöredovisningen för 2019 kommer nästa år är jag övertygad om att resultateten kommer att vara betydligt bättre när det gäller utsläpp av lustgas. När vi installerade destruktionsanläggningen för lustgas i maj i år var vi bland de sista regionerna i landet med denna installation, säger Region Kalmar läns hållbarhetschef Johanna Schelin.

Avfallshanteringen kommer förbättras genom hårdare krav vid nästa upphandling. Koldioxidutsläppen från Region Kalmar har minskat med 53 procent 2012 – men trots det är det långt till nettonollutsläpp. Det ska regionen nå först 2045. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt