Annons:

Robert Karlström, uppvuxen i Vimmerby, var en av de två poliser som mördades i Malexander för 20 år sedan. Foto: Polisen/arkivbild

Mördade polisens mamma efter chockbeskedet: "Det är jag som får straffet istället"

I går fick Tony Olsson, dömd för polismorden i Malexander, sitt livstidsstraff tidsbestämt. Astrid Gladh, mamma till den mördade Vimmerbybördige polisen Robert Karlström, är omtumlad och chockad efter beskedet.

Annons:

I januari 2000 dömdes Tony Olsson (numer Byström), tillsammans med Jackie Arklöv och Andreas Axelsson, till livstids fängelse för bland annat mord på de båda poliserna Olle Borén och Robert Karlström i Malexander, samt för det grova rånet mot Östgöta Enskilda banken i Kisa som föregick morden då rånarna var på flykt.

I går fattade tingsrätten i Örebro beslut om att tidsbestämma Tony Byströms straff. Beslutet innebär att han skulle bli villkorligt frigiven i slutet av 2022. Då har han nämligen avtjänat två tredjedelar av sitt 35-åriga fängelsestraffet. Ännu är det oklart om beslutet kommer att överklagas av åklagare.

"Blev skakig och som förlamad"

Astrid Gladh, mamma till Robert Karlström, som växte upp i Vimmerby och i år skulle ha fyllt 50 år, är chockad över gårdagens beslut.

– Jag är fortfarande omtumlad. Jag stod med kappan på mig och skulle iväg när TV4 ringde och gav mig beskedet i går förmiddags. Jag blev helt skakig och som förlamad. Det är chockerande att han ska få tidsbestämt straff. Han skulle aldrig få komma ut igen, säger hon.

"Jag får straffet"

– Han har ju sett till att det är jag, som inte har något barn kvar, som får straffet istället. Jag får aldrig träffa Robert mer, Roberts barn var 4 och 5 år när det hände och de får aldrig träffa sin pappa mer. Men Tony, som har förstört så många liv, ska däremot få tidsbestämt straff och sedan få komma ut och gå som en fri man om några år. Jag är fortfarande chockad.

Hur ser du på ett överklagande av tingsrättens beslut?

–  Jag har precis varit i kontakt med åklagarmyndigheten och fått beskedet att det inte är säkert att de kommer att överklaga. Men det måste göras. Jag får ta tag i det själv och ta så mycket hjälp jag kan få. Jag har fått rådet att själv formulera ett överklagande till Göta hovrätt, som ska gå genom Örebro tingsrätt, berättar Astrid Gladh.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt