Annons:

  • Medieeleverna har gjort utställning om pressfrihet:

    Från vänster: Maja Allvin, Alicia Svensson, Ronja Bogren, Elin Henriksson, Elna Anckarman, Kim Karlsson Hampfalls, Linnéa Kronstrand och Erin Bragsjö. Det saknas en del elever på bilden. Foto: Simon Henriksson

  • Medieeleverna har gjort utställning om pressfrihet:

    Erik Halkjaer var och föreläste.

Medieeleverna har gjort utställning om pressfrihet: "En ögonöppnare"

Vimmerby gymnasiums medieprogram har gjort en utställning om pressfrihet. I samband med det besökte föreläste också Erik Halkjaer på skolan.
– Det har varit en ögonöppnare, säger eleven Linnéa Kronstrand.

Annons:

Under hela november månad har eleverna på gymnasiets medieprogram arbetat med en utställning kring pressfrihet. På torsdagen var det invigning. I samband att den interaktiva utställningen var färdig föreläste Reportrar utan gränsers ordförande, Erik Halkjaer, på skolan.

– Vi har under många år jobbat med universitets- och högskolestudenter, men sedan fick vi fler och fler förfrågningar från gymnasieskolor. Nu åker vi runt och föreläser mer aktivt och kommer fortsätta med det även nästa år. Vi är tre stycken som åker runt och har varit på åtta gymnasieskolor i höst, säger han. 

Hur är kännedomen om pressfrihet bland gymnasieelever?

– Det är mest samhällsvetarlinjer och medielinjer vi föreläser för. Oftast har man haft en grundkunskap, särskilt medieelever. Samhällseleverna känner nog ibland en osäkerhet kring pressfrihet, men när man möter elever efter föreläsningarna känns det som att de hade kunskapen även om det blir en aha-upplevelse. 

Ofta får han detaljfrågor om specifika länders placering på pressfrihetsrankingen. 

– Vi får också en del frågor om alternativa medier, särskilt mindre medier på högerkanten och hur vi tänker kring dem och deras roll. Förvånansvärt många frågor också hur man gör för att bli journalist och det är roligt att det finns ett intresse. 

"Väldigt låg"

Att eleverna på gymnasiet i Vimmerby gjort en ambitiös utställning började egentligen som en slump.

– Det började med att vi pratade om pressfrihet, och då tyckte eleverna själva att fler behövde få veta det här. Tidigare har vi aldrig gjort en utställning själva, men vi har jobbat en del med Näs. Eleverna har lagt ned sin själ i det här och är fantastiskt stolta, säger läraren Victoria Axelsson. 

Hur tycker du att kunskapen om pressfrihet är bland eleverna?

– Vår upplevelse är att den är väldigt låg. Det var samhällselever som lyssnade på föreläsningen och möjligtvis så kan de som går i trean en del. Man jobbar mycket med mänskliga rättigheter, men man tänker inte på pressfriheten kopplat till det. Jag tror att utställningen kan göra skillnad. 

"En ögonöppnare"

Elevernas utställning, som kommer vara kvar tills efter jul, är interaktiv och återspeglar på olika sätt skillnaden vad gäller pressfrihet i olika länder. Bland annat fick ett mörkt, nedsläckt rum som symboliserar de svarta länderna på listan. Där finns bland annat Nordkorea, Eritrea, Kina och Somalia. Sverige ligger trea på rankingen. 

– Det har varit en ögonöppnare att jobba med det här och få en förståelse för hur det är i resten av världen. Vi bor i Sverige och har det så pass bra att man blir ganska blind för hur det ser ut i andra delar av världen, där man inte har det lika bra gällande pressfrihet. Så det blev verkligen en ögonöppnare när vi satte oss in i det, säger eleven Linnéa Kronstrand. 

Vad överraskade er mest?

– Hur många journalister som dör. Det var väldigt överraskande att det var så många, säger Elna Anckarman. 

Erik Halkjaer var väldigt imponerad över elevernas arbete. 

– Utställningen är fantastisk och väldigt interaktiv. Det är väldigt inspirerande och kul att se att eleverna jobbar så aktivt med frågan, säger han. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt