Annons:

De här reglerna gäller för nyårsraketer

Till årets nyårsfirande gäller nya regler för att skjuta upp raketer

De här reglerna gäller för nyårsraketer

Vid årsskiftet 2019-2020 gäller nya regler för vilka raketer som privatpersoner får skjuta upp. För att skjuta raketer på pinne krävs särskilt tillstånd. Allt för att minska olyckorna. Säkerhetschefen i Västervik och Vimmerby kommun, Joakim Jansson hoppas att det ska bli ett lugnt nyårsfirande där ingen kastar in smällare i containrar och brevlådor.



 


  

Annons:

Den första juni 2019 blev det förbjudet att skjuta upp raketer som sitter fast på en pinne för gemene man. De raketerna får bara säljas till personer som har tillstånd av kommunen samt har genomgått särskild utbildning.

Skärpta regler gällande smällare och raketer är inte någonting nytt i Sverige. År 2002 förbjöds smällare och tolv år senare förbjöds tyngre raketpjäser.

Säkerhetschef Joakim Jansson berättar vad man ska tänka på om man vill skjuta upp raketer under nyårsfirandet.

- Man får skjuta raketer mellan 20 på nyårsafton till 01 på nyårsdagen. Man ska vara 200 meter från sjukhus och nedslagsplatsen för raketerna ska vara 50 meter från bebyggelse. Det innebär att det inte är så många platser som det går att skjuta raketer ifrån i tätbebyggt område.

Raketer orsakar bränder

De förändrade reglerna är till för att minska skador som raketer tidigare har åstadkommit.

- Det har förekommit bränder på balkonger som man kunnat konstatera startat med att en raket orsakat. Det har också förekommit okynnes skjutande in i containrar och brevlådor som börjar brinna. Det vill man komma bort ifrån, säger Joakim Jansson.

Han hoppas att det kommer att bli ett lugnt nyårsfirande i år.

Har du några råd till de som ska skjuta raketer till nyår?

- Var försiktig, håll avstånd gå inte fram till en pjäs som inte detonerat. Men framförallt var inte alkoholpåverkad när raketerna ska avfyras och var försiktig, säger Joakim Jansson.

 

 

 

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt