Annons:

Influensan har inte tagit fart än

Influensan har inte tagit fart - än. Men efter helgerna får den ny fart

Influensan har inte tagit fart än

Influensasäsongen har inte kommit igång än i landet men den väntas öka efter att jul-och nyårshelgerna är slut, då människor kommer tillbaka till arbete och skolor.

Annons:

Vecka 52 rapporterades 266 fall av influensa i Sverige, enligt Folkhälsoinstitutet. Det är stora geografiska skillnader i landet och flest fall har rapporterats in från Götaland.

Erfarenheter från tidigare säsongerna visar att influensaspridningen mattas av under jul-och nyårshelgerna, då många är lediga, för att återkomma med förnyad kraft när människor kommer tillbaka till jobbet och skolan efter nyår.

Smittan sprids via luft och droppar efter nysning eller hostattacker samt genom kroppskontakt. Sjukdomen börjar plötsligt med frossa, snabbt stigande feber upp till och i vissa fall över 40 graders feber och de som insjuknat får muskel-och huvudvärk. Därefter irriteras luftvägarna med torrhosta som förvärras genom att slemhinnorna i luftvägarna angrips.

Vanlig dödsorsak

Enligt Folkhälsoinstitutet är influensan en av våra vanligaste dödsorsaker, men det är svårt att mäta den dödligheten. Det beror på komplikationer till influensan och inte influensan i sig som de flesta dör av. Patienter som är i riskzonen är de som är gravida, personer som har kroniska hjärt-och lungsjukdomar med nedsatt immunförsvar eller annan kronisk sjukdom och hög ålder.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt