Annons:

Så mycket tjänar eleverna – tio år efter gymnasiet

Foto: MostPhotos

Så mycket tjänar eleverna – tio år efter gymnasiet

Snart ska niondeklassarna välja gymnasieprogram. Nu har Svenskt Näringsliv sammanställt siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl. Där framgår vlka gymnasieprogram som gett högst medianinkomst efter avslutad utbildning.

Annons:

2 600 niondeklassare i Kalmar län ska inom några veckor välja gymnasieprogram inför kommande läsår och sin gymnasietid. I samband med det – för att påverka eleverna – visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram klarat sig på arbetsmarknaden efter fem och tio år. 

Svenskt Näringsliv menar att det faktum att många företag i regionen har svårt att hitta rätt kompetens trots att 6,8 procent är arbetslösa visar att både arbetsgivare och skolor måste bli bättre på att informera. 

– Utbudet av gymnasieprogram är stort och det tar olika lång tid innan de som gått utbildningarna fått ett jobb. Skillnaderna mellan de olika gymnasieprogrammen och skolorna är störst efter fem år, men även efter tio år är de påtagliga, säger Ulrica Bennesved, regionchef Svenskt Näringsliv Kalmar län.

Svenskt Näringsliv visar med siffrorna att ett yrkesprogram i högre utsträckning leder till jobb i direkt anslutning till gymnasiet. 

– För många kan ett yrkesprogram vara ett bättre val än ett högskoleförberedande program. De som har läst energiprogrammet på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn har både högst andel som är i arbete och hög medianinkomst fem år efter gymnasiet, säger Ulrica Bennesved.

Säkert att få jobb

Efter fem år hamnar energiprogrammet i Oskarshamn och byggprogrammet i Hultsfred bäst. Båda har total etablering på arbetsmarknaden och en medianlön på 31 742 kronor respektive 29 325 kronor.

Fordonsprogrammet i Hultsfred kommer på femte plats med 94,1 procent i etablering på arbetsmarknaden och 30 767 kronor i medianlön. Elprogrammet i Vimmerby har 93,3 procent och 26 450 kronor i motsvarande siffror. 

Byggprogrammet i Västervik har hela 32 154 kronor i medianlön, men lite lägre etablering på arbetsmarknaden: 88,9 procent. 

Efter tio år har eleverna som gick på byggprogrammet i Västervik 100 procent etablering och en medianlön på 33 100 kronor. För fordonsprogrammet i Vimmerby samt industriprogrammet i Hultsfred gäller samma, men medianlönen är 31 946 respektive 30 783.

Omvårdnadsprogrammet i Västervik har 96,3 procent och 27 367 kronor. Det naturvetenskapliga programmet i Vimmerby ligger på 95 procent och 27 600 kronor i medianlön.

Elprogrammet i Västervik har 94,4 procent och 29 296 kronor. Hotell- och restaurangprogrammet i Vimmerby ligger på 93,8 procent och 24 288 kronor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt