Annons:

Facktoppen under sitt besök:

Malin Bergman, Lisa Bengtsson och Lena Kidsten inför sitt besök på Vimarskolan. Foto: Simon Henriksson

Facktoppen under sitt besök: "Värderas lägre att laga människor än bilar"

Kommunals nya avtalsrörelse har inletts. Som ett led i det åker förbundsledningen runt i Sverige och möter medlemmar. Förra veckan var förbundssekreteraren Lisa Bengtsson i Vimmerby.
– Varför värderas det lägre att laga människor än bilar? Jag har aldrig träffat någon som tycker det, men ändå gör det det, säger hon.

Annons:

En strategi inför den nya avtalsrörelsen är att öka antalet arbetsplatsbesök för fackförbundet Kommunal. Förra veckan besökte förbundssekreteraren Lisa Bengtsson Vimarskolan i Vimmerby tillsammans med Malin Bergman, avdelningsordförande i Kommunal, och medlemmar från sektionen i Vimmerby. 

Lisa Bengtsson säger att deras medlemmars arbete fortfarande värderas för lågt.

– Vi har satt upp ett mål om att vi ska bli 600 000 medlemmar till 2030. Det är ett ganska ambitiöst mål som kräver mycket arbete. Därför jobbar vi för att bli starkare i avtalsrörelsen och skapa ännu bättre villkor för våra medlemmar, som gör jätteviktiga jobb i välfärden. De drabbas av det som kallas för värdediskriminering. Deras jobb värderas för lågt eftersom det är kvinnodominerade yrken. Jämför man till exempel en bilmekaniker och en undersköterska, med lika lång utbildning, så skiljer det 40 000 kronor i snitt per år. Så är det tyvärr fortfarande, säger hon.

Varför har man inte fått bort den skillnaden?

– Vi har jobbat hårt på det i många år, men det kräver extra satsningar. Vi fick igenom en del i förra avtalsrörelsen och det har hjälpt till att jämna ut. Nu ställer vi krav i den här avtalsrörelsen på en extra satsning på alla yrkesutbildade, barnskötare, undersköterskor och så vidare. 

Lisa Bengtsson säger att skillnaden upprör Kommunals medlemmar.

– Varför värderas det lägre att laga människor än bilar? Jag har aldrig träffat någon som tycker, så men ändå värderas det lägre i lönekuvertet. I våra yrken jobbar man också mer deltid och där pågår ett arbete med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) för att heltidsarbete ska bli norm. Om man jobbar deltid eller heltid påverkar livsinkomsten och pensionen. 

Återhämtat sig efter skandalen

Under besöket i Vimmerby, som också var det sista för Lena Kidsten som ordförande i Vimmerby, träffade man bland annat elevassistenter, fritidsledare, förskolepersonal och personal inom daglig verksamhet. 

– Ju fler medlemmar vi har, desto större chans är det att arbetsgivarna lyssnar på våra krav. Det är viktiga frågor för oss och det är viktigt för oss att ha engagerade medlemmar som känner till vad vi kräver i avtalsrörelsen, säger Lisa Bengtsson.

2016 uppdagades en stor skandal kring Kommunal. Fackförbundet avslöjades ha en lyxkrog med porruppträdanden, en fackledning som semestrat och druckit på medlemmarnas bekostnad och miljonförluster. Mängder av medlemmar lämnade då förbundet.

– Vi har jobbat hårt med att återupprätta förtroendet och det har handlat om att få ordning på de saker som var fel innan 2016. Det är en förändringsresa för oss och vi har hela tiden fokus på vad medlemmarna vill att vi ska göra. Nu ser vi att det vänder, säger Lisa Bengtsson och berättar att Kommunal ökade med 400 medlemmar under 2019. 

Vilken fråga är viktigast för era medlemmar?

– Den vanligaste synpunkten är den kring resurserna och bemanningen i välfärden. Det driver vi stenhårt. Det behöver bli mer personal i skolorna, på äldreboenden, i köken. På många ställen är det väldigt slimmat och det är den största frågan. Man vill få fler arbetskamraten och den som tar del av välfärden får också en bättre välfärd om våra medlemmar har tillräckligt med resurser, säger Lisa Bengtsson, som berättar att det är medlemmarna i Kommunal som driver henne:

– Drivkraften för mig är att förbättra för våra medlemmar, att göra ett bra jobb för barn och äldre. Välfärden är en förutsättning för ett jämställt och jämlikt samhälle. Utan välfärden hade inte lika många kvinnor kunnat förvärvsarbeta och utan välfärden hade vi sett ett mindre jämställt samhälle.

I Vimmerby har Kommunal cirka 900 medlemmar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt