Annons:

Läkaren om läget i Vimmerby:

Smittskyddsläkaren säger att covid-19 verkar ha drabbat yngre åldersgrupper i Vimmerby. Foto: MostPhotos

Läkaren om läget i Vimmerby: "Håller infektionen till de yngre åldersgrupperna"

Det är samhällsspridning av covid-19 i Vimmerby kommun. Men antalet bekräftade fall har inte ökat dramatiskt.
– I Vimmerby kanske man hittills håller infektionen i de yngre åldersgrupperna, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

På skärtorsdagen höll Region Kalmar län en ny länsgemensam presskonferens där smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin och hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist deltog. 

Regionen uppmanar alla i länet att ta sitt ansvar för att begränsa smittspridningen under påskledigheten och följa rekommendationer och råd från myndigheterna.

– Inför påskhelgen gäller det för alla att ta ansvar för att dämpa smittspridningen av det nya coronaviruset. Det är nu vi kan göra skillnad. Visst ska vi fira påsk, men den här gången måste vi göra det på ett annat sätt. Har du minsta symtom, stanna hemma. Har du äldre släktingar, ring dem och håll kontakt, men besök dem inte. Tvätta händerna ofta och hosta i armvecket, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Har ni sett fler fall i Vimmerby efter att ni gick ut med att det är samhällsspridning?

– Vi har framför allt obekräftade misstänkta fall och inte så många som är provtagna. Det beror lite på i vilken population eller grupp infektionen sprider sig. Får man in det på ett särskilt boende, där det vistas många äldre, får man snabbt en signal till sjukvården när många behöver sjukhusvård. Men sprider det sig i samhället till exempel i skolmiljö eller annan verksamhet, där man är yngre, så fångar vi inte det i provtagningen eftersom de inte provtas. Men det pågår ändå. I Vimmerby kanske man hittills hållit infektionen i de yngre åldersgrupperna och vårt mål är att skydda de äldre.

Har ni någon indikation på att man fått in på det på äldreboende?

– Inte som jag har just nu. 

Om man har umgåtts med en person som konstaterats smittad i covid-19 och jobbar i vården, borde man då själv testas?

– Det beror helt och hållet på när man har träffat personen och om den varit smittsam. Vi har begränsade möjligheter till provtagning och vi prioriterar då att skydda de svaga och de äldre genom att provta när man läggs in på sjukhus med symtom. Samt att vi provtar på särskilt boende och nyckelpersoner inom slutenvården. En generell provtagning har vi inte i dag. Det som gäller är att vara hemma vid minsta symtom. 

När tror du vi kan se en vändning i Kalmar län?

– Man måste förstå att detta kommer pågå under många månader. Vi får scenarion från Folkhälsomyndigheten och det är bara modeller. Där gissar man att vi kanske har vår topp i maj plusminus några veckor. Det är rätt många veckor dit. Sedan kommer det en tid efter toppen. Jag tror att vi pratar många, många månader. Vi har inte ens kommit till den branta uppförsbacken.

Kommer man kunna fira midsommar som vanligt?

– Jag vågar inte gissa det. Midsommar firas utomhus och det är gynnsamt såvida att det inte regnar. Jag vågar inte svara på det, vi får återkomma till det i mitten av juni. 

85 procent får milda symtom

Region Kalmar har tidigare inte gått ut med hur många som tillfrisknat från covid-19. Men det kan vara många, säger Lisa Labbé Sandelin.

– I princip alla som inte avlider eller är kvar på sjukhus har tillfrisknat. Sedan har vi alla med mild sjukdom som vi inte provtar. Det är nog ganska många, men vi har inga exakta mått. Det är på gång med ett antikroppstest, ett blodprov man tar, där man kan se om man har stött på den här infektionen. Vi vet ännu inte riktigt hur vi ska tolka svaren och vet heller inte hur det skyddar. Men det är så man kan mäta i befolkningen hur många som har haft smittan, säger hon och betonar återigen:

– De allra flesta kommer inte ens märka av det. 80-85 procent kommer få milda eller inga symtom alls.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt