Annons:

Här skapas 1 500 nya jobb i länet

Arbetsförmedlingens chef Maria Karlsson berättade vilka jobb det finns brist på i länet framöver. Foto: Rebecka Fredriksson

Här skapas 1 500 nya jobb i länet

Det skapas 1500 nya jobb i Kalmar län framöver. Det spår Arbetsförmedlingen i en pinfärsk prognos för 2017. Nyanlända kan bli en viktig faktor för att kunna möta behoven.

Annons:

Vi är i slutet av en lång högkonjunktur.

– Vi surfar på toppen av vågen, men från och med hösten vänder det neråt, säger Maria Karlsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen, under en dragning av den nya prognosen i Focusshuset i Vimmerby.

Den avmattade konjunkturen innebär inte att sysselsättningen genast kommer att minska. Det går bra för Sverige, och det kommer det fortsätta att göra enligt Arbetsförmedlingen. Europas ekonomi går också bra och det är dit det mesta, 75 procent, av vår export går.

– Många kanske tror att industrin minskar i Sverige, men det gör den inte, inte så mycket som man kan tro. I Vimmerby kommun jobbar 28 procent inom tillverkningsindustrin.

Dessutom outsourcar tillverkningsindustrin till andra företag. Då syns de sysselsatta i en annan stapel.

Tappar invånare

Arbetsgivarna har höga förväntningar på 2017. Många förutspår att de kommer att behöva rekrytera.

– Vissa företag har redan rekryterat väldigt mycket. Exempelvis har Scania ”dammsugit” Oskarshamn på folk, berättar Maria Karlsson, så att det till och med börjar bli brist på butikspersonal.

På längre sikt finns det dock orosmoln i Kalmar län, och i riket som helhet.

– Vi kommer att tappa 12 procent av invånarna fram till 2030 enligt den här prognosen – om vi bara räknar inrikes födda alltså. Och dessutom kommer andelen personer som är 80+ att öka med 57 procent. När vi blir färre och äldre så betyder det stora utmaningar för samhället, säger Maria Karlsson.

Många vill bidra

Ljuspunkten är de nyanlända som gör att befolkningen trots allt kommer att öka enligt prognoserna. Om migrationen håller i sig kommer vi att vara 12 miljoner i Sverige 2040, och många av dem som invandrar är unga eller i arbetsför ålder.

– Många kommer med en vilja att bidra till samhället, de har kunskap, och en vilja att skapa en framtid för sina familjer. Det gäller bara att ta tillvara på det, säger Maria Karlsson.

85 procent

Hon jämför med den senaste större migrationsvågen, från Jugoslavien på 1990-talet. Bland dessa personer är det 85 procent som står för sin egen försörjning i dag, vilket är en hög andel.

– Att en hög andel av de utrikes födda just nu inte är sysselsatta beror på att 10 000 nya, som anlände till Sverige hösten 2015, skrevs in på samma gång förra veckan, efter att deras tid i ”etablering” tagit slut, berättar Maria Karlsson. Det tar ett tag för dessa att hitta in på arbetsmarknaden.

Upplevelseindustrin ökar

När Arbetsförmedlingen tittar närmare på några branscher i länet syns följande tendenser: Bygg följer konjunkturen, och byggandet minskar trots bostadsbristen. Tjänster fortsätter öka. Industrin ligger stadigt, och har gasat ganska försiktigt under högkonjunkturen här i Kalmar län.

Industrin har ett fortsatt högt rationaliseringstryck, plus att outsourcing gör att alla som faktiskt är sysselsatta inte syns i statistiken. Upplevelseindustri, hotell och restaurang ökar.

Det finns alltså goda chanser till arbete i närområdet framöver.

Rebecka Fredriksson

Fakta

Bristyrken i Kalmar län 2017

Betongarbetare

Civilingenjörer

Förskollärare

Gymnasielärare i yrkesämnen

Psykologer

Kockar

Läkare

Mjukvaru- och systemutvecklare

Undersköterskor

Tunnplåtslagare

Biståndsbedömare

Studie- och yrkesvägledare

VVS-montörer

Gymnasielärare i språk

Lärare i grundskolans tidigare år

Systemförvaltare/systemadministratörer

Jurister

Socialsekreterare

Kuratorer

Medicinska sekreterare

Lastbilsmekaniker

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt