Annons:

Finns det valar utanför Västervik?

Länsstyrelsen ska kartlägga tumlare utanför Ölands södra och norra udde.Foto: Pixbay

Finns det valar utanför Västervik?

Den frågan kan få ett svar i ett projekt där länsstyrelsen ska lyssna efter tumlare söder och norr om Öland.
– Chansen finns att se någon av de 500 individer som beräknas finnas kvar i Östersjön, i Västerviks skärgård är liten men den finns, säger Magnus Danbolt, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Kalmar.

Annons:

I ett års tid ska länsstyrelsen lyssna efter tumlare utanför Ölands södra och norra udde. Ett antal hydrofoner spelar in ljud från tumlarna. Målet är att uppskatta hur många tumlare det finns i området. Tumlare är en liten delfin och är där med en liten val som finns i Östersjön men som minskat de senaste åren i antal.

– Hydrofonerna placeras vid några bankar söder och norr om Öland. Där tror man att det är störst möjlighet att hitta tumlare och få en detaljerad bild av var tumlare finns i Östersjön, säger Magnus Danbilt.

Finns det någon chans att se tumlare i Västerviks skärgård?

– Chansen är större om man åker längre ut till havs. Under sommarhalvåret håller sig tumlarna länge ut i havet på grund av alla fritidsbåtar och människor som vistas i skärgården.

Han säger också att man ska ha mycket tur om man överhuvudtaget ser en tumlare.

– Det finns få tumlare kvar i Östersjön. Chansen att se någon av de 500 individerna i Västerviks skärgård är liten. De håller sig långt ut i havet vid några bankar, bland annat de bankar runt Öland där vi nu lagt ut hydrofoner, säger Magnus Danbolt.  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt