Annons:

Anställda inom socialförvaltningen i både Hultsfred och Vimmerby får vänta på tvättade arbetskläder. Foto: MostPhotos

Tvättade kläder dröjer för anställda inom socialförvaltningen

Socialförvaltningens personal får fortsätta tvätta sina kläder på egen hand i stor utsträckning. Inget anbud inkom i kommunernas upphandling.

Annons:

Vimmerby och Hultsfred gjorde gemensam sak och gick ut med en upphandling som omfattade både inköp och tvättning av kläder till anställda inom den kommunala vården och omsorgen. Det gick inte alls. Inget anbud kom in.

– Eftersom vi gick ihop med Hultsfred trodde vi att det skulle vara intressant, men ingenting kom in. Nu köper vi in kläder på det gamla avtalet tills vidare. Ingen ska behöva gå utan arbetskläder, säger Lars Sandberg, socialnämndens ordförande i Vimmerby.

"Får vänta lite till"

Vimmerby kommer nu göra en egen upphandling och dela den i två där den ena berör inköp av kläder och den andra berör tvättning.

– Jag tror att det blir lättare, olika företag kan lägga olika anbud och den som är specialiserad på att tvätta behöver inte fundera på inköp. Det här sätter man igång med så fort man kan, men det ska tas fram ett bra underlag eftersom det blir två stycken och sedan måste upphandlingen ligga ute ett tag. Jag tror inte det blir klart före hösten.

Hur fungerar det i dag?

– I dag tvättas det dels på arbetsplatser och dels hemma.

Ambitionen är att tillhandahålla rena arbetskläder vid varje arbetspass.

– Nu får medarbetarna vänta lite till.

Hur ofta måste medarbetarna tvätta sina kläder?

– Det finns regler för hur man ska använda arbetskläderna och skyddskläderna. De ska tvättas varje dag och i 60 grader.

"Använder det system vi har"

Hultsfred kommer precis som Vimmerby göra en egen upphandling. 

– Den är på gång. Jag håller, tillsammans med upphandlingsenheten i Västervik, på att skriva om den. Den kan troligtvis vara klar i slutet på maj. Jobbet ska läggas ut och upphandlas på nytt så det tar lång tid innan det är klar, säger Marie Pihl, verksamhetschef inom vård och omsorg i Hultsfreds kommun. 

Det nuvarande systemet fortsätter tills vidare. 

– Vi använder det system vi har så länge. Det är inte så att någon går utan arbetskläder. Det är personligt upphandlade kläder som man får tvätta själv på arbetstid eller i hemmet. Alla har arbetskläder och vi köper in arbetskläder till alla under resans gång innan det nya är klart, säger Marie Pihl. 

Hur ofta måste medarbetarna tvätta sina kläder?

– Dagligen. De måste byta arbetskläder varje dag. 

Hur många plagg har varje medarbetare?

– De har ett antal ombyten av kläder. 

Ossian Mathiasson

Jakob Karlsson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt